0

istiklal marşımız 1.inönü savaşı sonrası 12 mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir. ayrıca 2.inönü savaşı'ndan öncede askerler tarafından okunmuştur. yazarı mehmet akif ersoy'dur. milletin bir marşı olsun diye çalışmalara başlanmıştır. milli eğitim bakanlığı bir yarışma düzenlenmiş kazanana da bir ödül verileceği duyurulmuştur. mehmet akif, ödül olduğu için katılmak istemese de ısrarlar dahilinde ''taceddin dergahı''nda marşı yazmaya başlamıştır. bu yarışmaya tam 724 şiir katılmıştır. içlerinde kazım karabekir'in yazdığı şiir de vardır. mehmet akif'in şiiri okunduğunda tüm meclis ayakta alkışlamıştır. tam 6 defa ard arda bu şiir okunmuştur. mecliste ilk kez okuyan hamdullah suphi bey'dir. mehmet akif, kazandığı ödülü ise darulmesai'ye bağışladı. o dönem ülke savaş içinde olduğu için bestelenmesi iki yıl gecikti. beste yarışması iki sene sonra milli eğitim aracılığıyla yapılmıştır. ilk bestecisi ali rıfat çağatay olmuştur. daha sonra ise 1930 yılından itibaren osman zeki üngör'ün bestesi ile okunmaya başlamıştır. tabi istiklal marşı'na karşı çıkanlar olmuştur. hatta en çok eleştirenlerden biri kazım karabekir olmuştur. defalarca dilekçe göndermiştir. lakin hiçbir sonuç elde edememiştir. bir milletin acısıyla, zaferiyle yazılan nadide bir eser olan istiklal marşı günümüzde de en önemli değerlerden birisidir.

1

istikal marşımız 12 mart 1921 tarihinde kabul edilmiştir. milli şairimiz ünvanını alan mehmet akif ersoy tarafından yazılmıştır. işgal altında geçen yıllarda halkın ordunun moral gücünün artıcağı düşünülerek marş yarışması düzenlenmiş mehmet akife yarışmaya katılması istenmiş mehmet akif ise tek bir şart sunmuş ödülülü almama şartı ile katılmış. istiklal marşı için gazetelerde duyuru yayınlanmış. mehmet akif i ikna eden kişi ise milli eğitim bakanı suphi beydir. tabikide hala onur ve gururumuz ile okumaya devam ediyoruz.

1

istiklal marşı 12 mart 1921 yılında kabul edilmiştir mehmet akif ersoy tarafından istiklal marşı'mız yazılmıştır. istiklal marşı'nın hazırlanmasını isteyen kurum, milli eğitim bakanlığıdır. ve hamdullah suphi bey mehmet akif'ten marşı yazmasını istemiştir. mehmet akif istiklal marşı'nı türk ordusunu armağan etmiştir. geçen senenin kpss sorusudur bu bilgi. istiklal marşı'nın ilk bestecisi ali rıfat çağataydır. zeki üngör tarafından bestelenmiştir. ilk kez 2. inönü savaşı'nda hamdullah suphi bey tarafından okunmuştur. istiklal marşı kabul edilmeden önce ilk olarak açıksöz gazetesinde yayımlanmıştır. bağımsızlık şuurunu güçlendirmiştir istiklal marşımız. buradan elde ettiği gelirleri mehmet akif ersoy askerlerin kıyafetlerinin dikildiği yere bağışlamıştır. bu bilgileri tüm türk vatandaşlarının bilmesi gerekir, bana biri sorduğunda araştırıp öğrenmiştim ve benim bu soruyu başkasına sorduğumda cevap alamamam utanılacak bir durum gibi geliyor bana. çünkü istiklal marşı bizim marşımız, istiklalilimizin, hürriyetimizin, özgürlüğümüzün marşı. atatürk'le aynı sözleri duyup aynı heyecanı yaşamak istiklal marşı sayesinde var sanırım.