0

reform sözcük anlamıyla yenileme, iyileştirme anlamına gelir. fakat reform, orta çağ avrupasında kilisenin elinde bulundurduğu gücü halk ve hatta iktidar üzerinde kişisel çıkarları için kullanmayı iyice abarttığından, rönesansın da getirmiş olduğu etkiyle, en başta almanya’da daha sonra birçok avrupa ülkesinde ortaya çıkan yenilenmeyi simgelemektedir. bu yenilenme din alanında kilisenin ve kilise yetkilerinin sorgulanması ve kısıtlanmasıdır.

0

rönesanstan sonra ortaçağ avrupasında almanya'da martin luther tarafından ilan edilen ya da başlatılan din alanındaki yeniliklere verilen isim olarak kabul edilip sonrasında katolik kilisesinin etkilerini azaltmıştır.

0

kelime anlami yenilik duzenlemek iyilestirmek anlamina gelir 16.yuzyilda avrupa ulkelerinde katolik kilisesinde meydana gelen dini duzenleme ve yeniliklere reform denir reform hareketleri martin luther tarafindan almanyada baslamistir

0

reform var olan yapıları ıslah çalışmalarıyla yeniden yapılandırmadır. 16. yüzyılda avrupa'da ortaya çıkmıştır. ilk olarak almanya'da ortaya çıkmıştır. almanya'da martin luther kilisenin yaptığı haksızlıkları ortaya çıkarmıştır. hatta kilise ile ilgili bildiri yayınlamıştır. protestanlık mezhebini kurmuştur. martin luther bu yüzden aforoz edilmiştir. o dönemde engizisyon mahkemelerinde yargılanmıştır. reform hareketleri ilk olarak dini alanda ortaya çıkmıştır. özgür düşünceli insanlar çoğalmış kilisenin yapısı sarsılmaya başlanmıştır.