0

timur tarafından kurulan devlet kendisinin ölümünden kısa sayılabilecek bir süre sonra mirzalar tarafından yönetilen bölünmüş bir yapılanmaya dönüştü. uluğ beyin tahtan indirilmesinden sonra parçalanma daha da büyümüş ve her mirza bir merkezde birbirinden bağımsız olarak hüküm sürmeye başlamıştır. gerek birbirleriyle gerekse dış güçlerin müdahaleleri bu parçalanmış yapıyı giderek yıpratmış ve zaten dağılan güç odağının giderek ortadan kalkmasını sağlamıştır. 1507 yılında ise özbekler bir kaç nokta da hüküm süren timurlu mirzalarını ortadan kaldırarak devletin tarih sahnesinden çekilmesini sağlamıştır.

0

timur tarafından çağatay devletin topraklarında 1370 yılında kurulan timur devleti,kendisi han soyundan gelmediği için çağatay ailesinden bir kişiyi göstermelik olarak tahta çıkarmıştır. timur emir ünvanını kullandı.timur han, osmanlı devleti ile benzer galeriler güderek tüm türk devletlerini bir araya getirme ülküsünü taşıyordu ve bu emelinin önünde sorun oluşturan osmanlı devleti'ni 1402 yılındaki ankara savaşı ile bertaraf ederek en güçlü türk devleti konumuna yükseldi. yapmış olduğu fetihlerle devleti'nin sınırlarını delhi den bursa'ya, arap yarımadasından irtiş nehri ne kadar geniş bir coğrafyaya hakimdi.diğer türk devletleri gibi ülkeyi hanedan üyelerinin ortak malı kabul etti ve ikta sistemini uyguladı. kendisi 1405 yılında vefat ettiğinde çin seferini hazırlanıyordu ve bu seferi gerçekleştiremedi.kendisinden sonra önemli astronomi ve bilim insanı torunu olan uluğ bey semerkant'ta açtığı medrese de ali kuşçu önemli araştırmalar yaptı ve son sultan hüseyin baykara döneminde devleti toparlamaya çalışsa da 1507 yılında özbek akınlarına dayanamayan devlet yıkıldı ve hakim olduğu topraklarda özbekler kontrolü ele geçirdiler. timur han'ı biraz detaylı şekilde incelersek,kendisinin gerçekten başarılı bir devlet yöneticisi ve iyi bir komutan olduğunu görmekteyiz. kendisinden sonra gelen yöneticilerin devlet hakimiyetini sağlayan mamaları ve malum ülkenin hanedanın ortak malıdır görmesinden dolayı taht mücadelelerinden devleti uzun soluklu olarak yaşayamamıştır.

0

genelde böyle imparatorluklar iç çekişmelerden koltuk kavgalarından esas konulara eğilemediklerinden parçalanır ve yıkılır timur imparatorluğu da bu saydığım nedenlerde yıkılmıştır.

1

timur devleti, timur han tarafından, 1370 yılında kurulmuştur. kısa sürede bursa'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyaya hakimiyeti altına almıştır. timur han'ın vefatı ile parçalanıp yıkılmış bir türk devletidir. moğolistan'ın alt taraflarında kurulup, süveyş kanalından bursa'ya kadar, iran topraklarınıda hakimiyet altına alan bir devlet haline gelmiştir. fakat içerisindeki siyasi yapıyı koruyamamıştır. giderek aldığı tüm toprakları kaybetmeye başlamıştır. timur'un ölümü üzerine, devleti timur'un torunları paylaşmıştır. hüseyin baykara bu dönemde bu devlet de yaşamış bir insandır. timur devlet teşkilatını eski türk ve moğol geleneklerine göre oluşturmuştur. belirli bir veraset usulü olmaması taht kavgalarına yol açmıştır. timur kadar kimseyi yönetememiştir bu devleti. 1507 yılında yıkılmıştır. timur'un 4 oğlu vardı, timur kendinden sonrası için cihangir'in oğlu muhammed'i velihat göstermiştir. ülkede karışıklıklar çıkmıştır. ve taht mücadeleleri başlamıştır. timur'un oğlu şahruh, taht mücadelesini kazanmış ve devleti biraz olsun toparlamıştı. şahruh'un ölümünden sonra da taht kavgaları çıktı. uluğ bey taht kavgasını kazandı, fakat uluğbey zamanında özbekler, timurlara bir sürü akın yaptı ve timurlar akkoyunlular ve karakoyunlular ile de savaş halindeydi, çağatay hanlığı tam olarak timur lara karşı baskılarını başlatmıştı. bu durumu bir türlü toparlayamadılar. timurlularda sadece hüseyin baykara horasan'da devleti az da olsa toparlayabildi. ve bu dönemde siyasi birlikten çok sanat ve edebiyat gelişme gösterdi. daha sonra özbekler horasanı da ele geçirip timurluların hayatına son vermiştir.

1

bir türk devleti olan timur devleti 1507 yılında özbekler tarafından yıkılmıştır.