0

alşimide denilen kimyanın öncüsü kabul edilir. orta çağ ve rönesans dönemi boyunca metalleri altına çevirme ve ölümsüzlük iksirini bulma ulgulamalarına dayanan bir felsefedir. tarih boyunca uygulandığı kıtalar avrupa, asya ve afrika'dır.
temel amacı değersiz metalleri altın yada gümüşe çerime. insanın ruhunu ve vücudunu olabilecek en üst, en saf seviyeye getirerek, sonsuz gençlik ve ölümsüzlüğü keşfetmet.

0

ilk defa duydum ve cevaplara bakmadan bu yorumu yaptım. internetten de araştırma yapmadım ama merak ettim şimdi.

0

simya en az 2500 yıllık bir uğraşıdır. mezopotamya, iran, hindistan, çin gibi ülkelerde devletler'de ulaşılmıştır. roma imparatorluğu zamanında önemli islam ülkelerinde ve daha sonra 20. yüzyıla kadar avrupa'da, simyaya büyük önem verilmiştir. sadece deneme ve yanılma yolu ile çalışan, teorik bir temelleri olmayan sistematik kuralları, bilgileri olmayan bir keşif birlikleridir. bilgi birikimi oluşmamıştır bunlarda. simyacılar çok değişik amaçlarla da çalışabilir fakat deneme yanılma yoluyla bazı şeyler keşfetmişlerdir. tıp, felsefe, kimya, din gibi konularda birçok motifleri vardır. ölümsüzlük iksirini keşfetmek, sonsuz zenginliğe ulaşmak gibi konularda çalışmalar yapmışlardır. simyacılar kahin, büyücü olarak kabul edilmiştir, eski toplumlarda. fakat günümüzde deneysel kimya biliminin temellerini simyacılar oluşturur. boya, cam yapımı gibi üretim olayları, yunan felsefesinde bir araya gelmiş ve kimya bilgisi, kimya bilimi oluşmaya başlamıştır. kimya, tıp, felsefe, din gibi birçok konuda motifleri vardır simyacıların. bilimsel metot kullanılmadan birçok işler yapılır. simyada bilim dalı kabul edilmez. bu yüzden mistik, egzotik, sanatsal yönleri olan tarihçiler ve filozoflar simyanın ilgi alanına girer. eskiden kimya biliminde kullanılan her şeyi ilk kullananlar simyacılardır. fakat günümüzde simya bir bilim dalı değildir ve kullandıkları kimyaya dayalı malzemeler, o zamanlar deneme yanılma yolu sayesinde kullanılmıştı. mesela ibni sina bir simyacıdır. farabi, el-razi birer simyacıdırlar. mistik olaylarla da uğraşmışlardır, ishak newton da bir simyacıdır.