0

yerleşik hayata geçen ilk türk devleti uygurlardır

0

yerleşik hayata geçerek şehir hayatının ilk örneklerini uygurlar vermeye başlamışlardır. uygurlar sadece bununla da kalmayıp değişik konularda eserler de bırakmışlardır. örneğin ilk kez minyatür örnekleri görülmeye başlanmıştır. uygurlarda bu minyatür örneklerine fresko adı verilmiştir

1

yerleşik hayata ilk geçen türk devleti uygur devletidir, 745 ve 840 yılları arasında hüküm sürmüşlerdir , kurucusu kutluk bilge kül kağan 'dır. başkenti karabalgasun'dur . yerleşik hayata geçen ilk türk devleti uygurlar tarım ve ticaretle uğraştılar . türk tarihinde ilk defa şehir ve kasabalar kurarak ilk türk mimari eserleri yaptılar. çinlilerden kağıt yapmayı ve matbaayı öğrendiler, kendilerine has bir yazı kullanmışlardır ve türk tarihinde ilk defa manihaizim ve budizm gibi dinleri benimsemiş ilk türk devlettir.

0

türkler yaşadıkları bölge ve iklim durumlarının kendilerini yerleşik hayata geçmesine en gel olmuş, sürekli olarak bir oraya bir buraya göç edip durmuşlardır. bu geleneği ilk bozan devlet ise uygurlar olmuştur ve yerleşik düzene geçen ilk türk devleti olmuştur.