0

bildiğiniz gibi uçaklarda kara kutu diye hitap edilen, kayıt cihazı görevi gören bir kutu bulunmaktadır. bu kutunun amacı pilot ile kombitteki yani kuledeki kişinin arasında geçen konuşmaları kaydetmek ve kule ile pilot arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. bu kutu aynı zamanda yaşanabilecek herhangi bir durumda kanıt ve delil niteliğindedir. yani herhangi bir uçak kazası veya sınır ihlali gibi olması muhtemel olaylarda bunun açıklaması veya yargı sürecinde suçlu suçsuz veya cinayet durumunu belirlemek için yargı önüne sunulur. bu kara kutuda bulunan konuşmalar gizlidir ve devlet sırrı niteliğindedir. basın yayın organlarına dağıtılması, sızdırılması veya anlatılması kesinlikle yasaktır. yalnızca yargının ve yargı organlarının talep etme ve dinleme yükümlülüğü bulunmaktadır.

0

uçaktaki kata kutu uçağın beyni görevindedir. kombitteki ve pilotla kule arasında olan konuşmaları kaydeder. kaza sonrasında kara kutudan kaza esnasını ve pilotların konuşmalarından neden gerçekleştiği ogreniliyor.

0

uçakta ki kara kutu uçakta olan biten her şeyin kayıtlı olduğu bir cihazdır.özellikle kompitte pilotların tüm konuşmalarını kayıt eder.ondan dolayı bir uçak kazasında ,uçak düştüğünde hemen bu kutu bulunmaya çalışılır.uçağın düşüş nedenini pilotların neler yaşadığını bu kara kutudaki konuşmalardan yola çıkarak uzmanlar çözmeye çalışır.