0

atatürk ilkelerinden laiklik ilkesi'ne bakarsak devletin din ve vicdan özgürlüğünün gerçekleşmesi bakımından tarafsız olmasını ifade edip bunu gaye edinmiştir.öte yandan klasik olarak din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması şeklinde tanımlanması uygun gözükebilir.laiklik ilkesinin amaçlarından iyi ki herkesin dini vazifelerini özgürce yerine getirebilmesi ve devletin tüm ilaçları aynı mesafede durmasını sağlamaktır. öte yandan yönetim,sosyal hayat,hukuk alanında aklın ve bilimin önderliğinde hareket edilmesini gaye edinmiştir. son olarak laiklik ilkesi,dünyevi konularda bilimsel esasları ve teknolojinin etkin bir biçimde kullanılmasını amaçlar.

0

laiklik ilkesi din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. laiklik ve din birbirine etki etmemesi gereken önemli iki durumdur. laiklik ile ilgili olarak öncelikle demokrasinin yerleşmesi önemlidir. ayrıca 1937 yılında altı ilkenin anayasaya girmesi laikliğin de güvence altına alınmasını saplamıştır. ''devletin dini islamdır.'' ibaresinin 1928 yılında anayasadan çıkarılması da yine önemli bir durumdur. çünkü tüm bu gelişmeler laik bir devletin kurulması için oldukça önemlidir. laikliğin amacı devleti her açıdan laik bir konuma getirmektir. laiklik bir başarıdır aslında. bir devletin birlik ve beraberliğini pekiştirmektedir. laikliğin amacı toplumun daha ileride olması için çalışmaktır.

0

laiklik, din işlerini devlet işlerine karıştırmamaktır. dini siyasete alet etmemektir. ulu önder mustafa kemal bu durumu ta ozamanlar görmüş ve engel olmak istemiştir.