0

matematikte karşımıza çıkan sorunlardan biriside işlem önceliğidir .eğer işlem önceliğine dikkat etmezsek bulduğumuz sonuç yanlış çıkar ve o kadar soruyu boşu boşuna çözmüş oluruz .o yüzden de işlem önceliğine dikkat etmemiz gerekir. işlem önceliği parantez içi ile başlar .önce parantez içindekileri yaparız daha sonra üslü sayılar varsa üslü sayılar alırız ardından çarpma ve bölme daha sonra da toplama ve çıkarma yapılır.

0

ayrıca aynı işlemlerin aynı soruda sorulursa en sağdaki işlemden başlanır. örnek verecek olursak konu daha iyi anlaşılır kanısındayım. örnek: =5+8*6/2 gibi bir soruda üç tane işlem vardır. bunlar toplama, çıkarma ve bölme işlemleri vardır. bu soruda işlem önceliği çarpma olarak bilinir ama burada da dediğimiz işleme en sağ taraftan başlar. yani bölme işleminden başlar. çarpmadan başlamaz. işlem için 6 rakamı 2 rakamına bölünür, 8 rakamı ile çarpılır ve sonuna 5 rakamı eklenir. sonuçta 29 sonucunu verir. bunu biraz daha net açarsak 6/2=3, 3*8=24, 24+5=29. evet sonuç gördüğünüz gibi 29 bulunmuştur. lakin işleme çarpmadan başlamış olsaydınız yanlış yapmış olurdunuz. bu işlemin her iki taraftan başlasanız sonuç 29 çıkar. yani ister çarpmadan başlayın isterseniz bölmeden başlayın sonuç 29 çıkar. bu aslında bir tesadüftür. siz her zaman bu karışık işlem türlerinden en sağdan başlayınız.

0

matematik alanında kullanılan terimlerden biri de işlem önceliği terimidir. matematik te 4 işlem olan toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemleri aynı soruda var ise burada işlem önceliği devreye girer. işlem önceliği her zaman çarpmadadır. ondan sonra bölme işlemi gelir. sonra toplama ve çıkarma işlemleri yapılır. buna matematik öğretmenim şöyle bir formül vermiştir. bu formül yıllardır aklımdan hiç çıkmaz. çanakkale boğazını topla geçmek. burada geçen cümlelerin ilk harflerini alırsak ç, b, t çıkar. ç harfi çarpmayı, b harfi bölmeyi, t harfi ise toplamayı ifade eder.

0

işlem önceliğinin şöyle aklımızda tutabiliriz; bize şöyle öğretmişlerdi çanakkale boğazı'nda toplu çıkartma. ilk önce çarpma daha sonra bölme ,toplama ve cikartmadir. ama ilk önce parantez içlerini yapmaya dikkat etmeliyiz.