0

küçüklüğümden beri köyde büyüdüğümden tarıma olan ilgim oldukça fazladır. o zamanlar kasabadaki tarlamızda babamın tarlasında tarım işlerine yardımcı olurdum. şuan da emekli olduktan sonra tekrar kasabaya gidip tarımla uğraşmak isterdim ancak ülkemizde ki tarımla uğraşan insanların durumunu gördükçe insanın tarımla uğraşıp ona vakit harcayası gelmiyor. mazot fiyatlarında ki pahalılık ilaç ve gübre fiyatlarında ki pahalılık tarım yapanların belini kırıyor. buna rağmen kendime ve çevreme yetecek kadar küçük bir arazi de tarımla uğraşmak isterdim.

0

tarım emek ister. ekeceksin, biçeceksin, sulayacaksın, otlarını hastalıklarını temizleyecek bunları bileceksin ki işin ehli ol sıkıntı çekme. ama uğraşmak istiyor bazen insan sessiz sakin bir hayatta kendini toprağa vermek doğayla iç içe olmak güzel olurdu herhalde. mis gibi havası, ne bileyim toprağa dokunduğunda hissettin o haz, verdiğin emek, emeğinin karşılığını alırsan birde daha ne olsun toprak sana elinden gelen herşeyi vermiş demekki sende ona istediğini vermiş gözün gibi bakmışsın yani daha ne olsun. ilk başta denemek lazım direk ben yaparım dersen olmaz heralde toprakla uğraşmak cidden sabır ister sana meyve vermesi, sana sebze vermesi sabır ister bu sabıra sahip biri isen olur değilsen hiç bulaşmamak lazım.

0

tarımla uğraşmak ister miydim? önemli bir konu bu aslında. aslında günümüzde yiyecekler bu kadar pahalıyken bahçeli bir evde yaşamak isterdim ya da böyle ne tam köyde ne de tam şehirde yaşamayacağım, ağva, karasu, kandıra’nın merkezi gibi şehirleşmek ile köy hayatı arasında bir yerde kalmayı daha çok tercih ederdim. en azından toprak arazisi biraz uzakta olacaksa bile bu tarz merkezi yerlere yakın yerlerdeki köylere bağlı bir toprak arazisi olmalı. ne şehirden tam kopmalıyım ne de tam köye yerleşip tamamen şehir hayatından kopmamalıyım. öyle yerlerde hem çalışabileceğim, hem de kendi yiyeceğim ürünleri yetiştirmek isterim… öyle fazla ürün ekmek değil de, en azından pazardan alışveriş yapacaksam bile birkaç ürün eksiltmiş olurum… ekebileceğim işte yazın biber, taze fasulye gibi ürünler yetiştirmek, meyve ağaçları filan ekmek… fazla uğramayacağım şekilde, yani kendime yetecek kadar uğraşsam toprakla bağla bahçeyle o bana yeter...

2

tarım ile uğraşmak istemezdim. anlamam, sıkılırım bir de uğraşamam. bahçem var, ilk emekli olduğumda bir heves ektim biçtim, sonra bıktım. bana göre değil.