0

roma imparatorluğu çok geniş bir alana hükmettiği için giderek yönetimsel zorluklarla karşılaşmaya başlamış ve daha üçüncü yüz yılın sonundan itibaren ikili bir yönetim sistemine geçiş sağlamıştır. dönemde gerçekleşen kavimler göçü ile birlikte ciddi güçlüklerle karşılaşan imparatorluk, dalga dalga gelen kavimleri sınırlarında durduramamış ve imparatorluk içerisine yerleşmelerini seyretmek durumunda kalmıştır. tüm bu süreç zarfında eski kudretini yitirmeye başlayan imparatorluk milattan sonra 395 yılında kalıcı şekilde batı ve doğu roma imparatorluğu olarak ikiye ayrılmıştır.

0

roma imparatorluğu, 375 yılında kavimler göçü ile ikiye ayrılmıştır. doğu roma ve batı roma üzere ikiye ayrıldı. doğu roma bizanstır. batı roma anadolu topraklarının geri kalan kısmıdır. kavimler göçü ile hunların, karadeniz üstünden, cümbür cemaat avrupa'ya gitmesi, balamir önderliğinde olmuştur. ve bunun adı kavimler göçüdür. bunun sayesinde, türkler avrupa'ya yerleşti ve oraya giderken önüne gelen tüm halkları savaşarak veya konuşup anlaşarak kendi milletine kattı. ve bizans'a doğru beraber gittiler, daha sonra bizans'ta bu halklar kendi devletlerini kurdu. ve feodalizm de ortaya çıkmış oldu. barbar akımlarının etkisiyle roma imparatorluğu, tek başına yönetmekte zorlandı, ülkenin yönetimini daha kolay sağlamak için doğu ve batı olarak ikiye ayrıldı. ve 1. konstantinopolis öldüğü zaman ,oğulları miras yoluyla ülkeyi ikiye bölerler .bir oğlu doğuda iki oğlu batıda kalır ve bundan sonra birleşmemek üzere ayrılır. batı roma, kavimler göçüne dayanamıyor ve 476 yılında yıkılıyor. doğu roma ise, 4. haçlı seferi ne kadar yani 1200 lü yıllara kadar bizans olarak kalıyor. ve daha sonra o da yıkılıyor ve 1453 yılında bizans'ın tüm toprakları istanbul'un fethi ile beraber yıkılmış oluyor.

0

roma imparatorluğu kavimler gücü sonuncunda doğu roma ve bati roma olarak ikiye ayrılmıştır. tarihini tam olarak bilmiyorum

0

395 yilinda ikiye ayrilmis roma imparatorlugu....

0

roma imparatorluğu 395 yılında ikiye ayrılmıştır