0

muhabbet kuşları konuşma yeteneğine sahiptir.

1

muhabbet kuşları konuştuklarımızı taklit ederek konuşurlar. duydukları seslerin aynısı çıkarmaya çalışırlar ve evet konuşurlar. çok güzel kelimeler çıkaranı var. üstelik bunu duruma göre kullananlar. gerçekten çok sempatik hayvanlar. konuştukça artıyor bu özellikleri. bir eve neşe katan bir durum, ama kafese tıkılı bir hayat yaşamaları biraz üzüyor beni. o nedenle beslemeyi tercih etmiyorum.

1

muhabbet kuşları eğer evinize çok ufak iken geldiler ise onlara konuşmayı öğretebilirsiniz.
yıllar evvel evimize kuşçu arkadaşımızdan muhabbet kuşu aldığımız zaman bize dediklerini sizlere yazmak isterim. şunu demişti hakan bize; erkek muhabbet kuşlarının daha kolay konuşabildiğini ekleyerek.
bildiğimiz pul acı biber bunu alacaksın, her gün bir çay kaşığı kadar öyle dolu dolu değil tabi, silme düşünün yeminin arasına karıştıracaksın. üzülmüştüm, ağzı yanar dediğimi biliyorum. bana korkma demişti, yanar ama su içer geçer. sonra gece yarısı etraf sessiz olmalı ki sana odaklansın.
kafesin yanına geleceksin, ama oda karanlık olmalı, lambayı kapatacaksın dedi. ve sonra başlayacaksın, kuşa öğretmek istediğin kelimeyi tekrar etmeye, önce ismiyle başlayacaksan ki bizim kuşumuzun adı boncuk idi. boncuk, boncuk diye ne kadar çok söylersen o kadar iyi olur dedi. ve bir kaç güne kalmaz bu kelimeleri söyler demişti.
ben boncuk'u alıp eve getirdikten sonra, elim istemesem de acı pul biberi her gün yemine bir çay kaşığı kadar az da olsa koyarak dediklerini uygulamaya başladım.
önce boncuk demeyi öğrendi, sonra babacım, babacım demeyi öğrendi. dedecik dedecik derdi babama geldikçe babam mest olurdu. annecim, annecim öğrendi. can, can demeyi öğrendi. fenerbahçeyi öğrettim ama fener şeklinde. geçmiş gün unuttum 20-25 kelimeye yakın öğrenmişti. ama sonra bir gün ben onu balkona çıkarmıştım, kafesinin kapısını açık unutarak.. gitmişti :(
evde hep serbest olduğundan benim dalgınlığım bizim boncuk ile vedalaşmamıza neden olmuştu.

0

evet muhabbet kuşları konuşabilir. yani hepsi konuşmasa da bazıları eğitildimi konuş durabiliyor. bu benim de iki tane muhabbet kuşu var evde ama hiçbir şekilde konuşmuyorlar. normalde bir kuşun konuşması için tek kalması lazım yani onunla devamlı konuşmak lazım ki; en azından öğrensin anca o şekil konustura bilirsin.