0

borsa istanbul (bist), ülkemizde 1986 yılında istanbul menkul kıymetler borsası adıyla açılmıştır. dönemin başbakanı olan sn. turgut özal’ın ilk gong zilini çalması ile faaliyete başlamıştır.
ilk başkan muharrem karslı oldu. borsanın ilk yeri cağaloğlu’ndaki ziraat bankası’nın 2. ve 3. katı olmuştur. çok kısa sürede imkb’ye yetmemeye başladı ve karaköy’deki erenhan’a geçildi.
imkb’nin ilk yıllarında ürdün’ün tahta sistemi örnek alındı. 1989 yılı ise dönüm noktası oldu, yabancı yatırımcılara borsada işlem imkanı getirildi. 1990 yılında ise yüzde 511’lik tarihinin en büyük rallisi ile adından sıkça söz ettirdi. körfez krizinde yaşadığı düşüş ile de akıllarda iz bıraktı. 1993’te devrim olarak sayılabilecek bilgisayarlı alım-satım işlemleri başladı. 1994’te seans sayısı 2’ye çıktı. bu dönemin akıllarda kalan diğer büyük olayı ise yaşanan krizle 17 aracı kurumun batması oldu.1995’e gelindiğinde tuncay artun başkanlığında istinye’deki binasına taşındı. 1997 yılında 100 bine yaklaşan borsada radikal bir karar alındı ve endekslerden iki sıfır atıldı.
2001’de borsa tarihindeki en büyük üçüncü gelişmeye sahne oldu ve uzaktan erişim başladı. internet olan her yerden işlem yapabilir hale gelindi. 2000 yılında yapılan halka arzlar sonucu tüpraş hariç toplam 2 milyar 806 milyon dolarlık gelir sağlandı. ertesi yıl türkiye’yi etkisi altına alan ekonomik krizde borsada işlem gören 35 şirket battı. batan şirketler arasında mudurnu tavukçuluk, demirbank, lio yağ gibi büyük şirketlerin olması dikkat çekti. 27 yıl faaliyet gösterdikten sonra 5 nisan 2013 yılında ise adı “borsa istanbul” olarak değişti. dönemin başbakanı olan sn. recep tayyip erdoğan, borsa istanbul’un ilk gong zilini çaldı. bist sermaye piyasasında faaliyet gösteren türk ve yabancı kaynaklı bankalara, aracı kurumlara saklama ile takas hizmeti verir. resmi sloganı ise “yatırıma değer!”dir.24 şubat 2017 yılında yayımlanan kararname ile devlete ait bütün hisselerinin türkiye varlık fonuna devredilmesi kararlaştırılmıştır.

ülkemizde borsaları tek çatı altında toplayan borsa istanbul, esas sözleşmesinin sermaye piyasası kurulu’nca hazırlanıp ilgili bakanın onayı sonrasında 3 nisan 2013 tarihinde doğrudan tescil ve ilan edilmesiyle faaliyet izni almıştır. borsa istanbul, hâlihazırda avrasya bölgesinde gelecek vaat eden dört borsanın ortakları arasındadır: bakü borsası (% 4,76), karadağ borsası (% 24,39), kırgız menkul kıymetler borsası (% 24,51) ve saraybosna menkul kıymetler borsası (% 11,66).