0

eshab-ı keyf diye biliyorum ben. yeni uyurlar mağarası olarak da bilinmektedir.
mersin'in tarsus ilçesinde bulunur. ayrıca yedi uyurlar inanışının en önemli merkezlerinden biridir. bu mağara tarsusun kuzeyindeki encülüs dağı eteklerinde bulunmaktadır. dahası, bu mağara hem müslümanlar hem de hristiyanlar tarafından kutsal kabul ediliyormuş.
tabii bunun bir de hikayesi var, o da şu şekilde;
çok tanrılı dönemde, tek tanrıya inanan 7 hristiyan genç var ve bu yedi genç tek tanrıya inandıkları için kendilerine eziyet edileceğinden korkup, köpekleri ile birlikte bu mağaraya saklanmışlar.
daha sonra mucizevi bir şekilde taş kesiliyor ve gençler 300 yıllık bir uykuya dalıyorlar.
uyandıklarında ise her şeyin değiştiğini görüyorlar. içlerinden biri yiyecek almak için şehre gidiyor. oradaki biri, bu gencin elindeki eski paradan şüpheleniyor ve nereden geldiğini sorarak peşinden mağaraya geliyor.
mağaraya geldiklerinde ise sadece 7 tane yavru kuş görüyor. bu yüzden yedi uyurlar mağarası diye anılmaktadır ve bu hikaye de hala dilden dile dolaşmaktadır.
tabii bu efsanenin değişik versiyonları da bulunmaktadır.

0

yedi uyurlar olarak bilinen ashab-ı keyf'in, tam olarak nerede bulunduğuyla ilgili kesin bir bilgi yoktur. türkiye'de tarsus, afşin, efes ve licede bulunduğu yönünde bir takım iddialar vardır.