1

hüseyin rahmi gürpınar 17 ağustos 1864 tarihinde istanbul'da dünyaya gelmiş türk edebiyatının en önemli yazarlarından birisidir. başarılı bir eğitim hayatı sürerken mektebi mülkiye de okuduğu dönem de burada 2. sınıftayken çok önemli bir rahatsızlık geçirdi ve okul hayatını ara vermek durumunda kaldı. sonrasında ise tekrardan eğitimine devam edemedi ve iyileştikten sonra adliye nezareti ceza kaleminde memurluk görevine başladı.
hüseyin rahmi gürpınar oldukça doğal bir yazardır ve yazılarında her zaman natureliik ön planda olmuştur. dilin sadeleşmesi ne her zaman ön planda tutmuş ve yazılarında her zaman sade bir dil tekniği kullanmıştır. romanlarında genellikle istanbul'da yaşayan halkın batıl inançlarını ,toplumsal hayatlarını, aile içerisindeki sorunlarını ve törenlerini konu almıştır. eserleri teknik açıdan kusurludur ancak genellikle halktan insanlara hitap etmektedir o yüzden çok fazla göze batmak kusurlar. yöresel şiveleri de eserlerinde çok sık bir şekilde kullanmıştır. bir yazmış olduğu olaylara kendisinde de çok fazla dahil eder ve bireysel görüşlerini yazılarına katar yatırım ayrıca olayla alakası olmayan ilgisiz ve gereksiz bilgiler verdiği zamanlarda olmuştur. yalın bir dil kullandığı için insanlar ve özellikle gençler tarafından fazlaca sevilmiş ve tutulmuş bir yazar olmuştur.hüseyin rahmi gürpınar bağımsız bir yazar olmuştu her zaman herhangi bir topluluğa dahil olmamıştır.
hüseyin rahmi gürpınar hayatı boyunca oyun, roman ve hikaye türünde toplam 54 eser ortaya koymuştur. .
rahmi gürpınar 8 mart 1944 tarihinde heybeliada da hayatını kaybetmiştir. mezarı da burada bulunan abbas paşa mezarlığında bulunur.türk edebiyatı oldukça önemli olan bir yazardır. eserleri eminim ki uzun seneler boyunca nesilden nesile taşınacaktır.

0

hüseyin rahmi gürpınar 1864 yılında doğmuş başarılı bir sanatçımızdır. özellikle bütün eserlerine önem vermeye çalışmış ve realist natüralist sanatçı olarak da bilinmektedir. eskiden istanbul'un kenar mahallelerinde yaşanan olayları ve insanın hayat şartları altındaki olumlu veya olumsuz konularını eserlerine dökmüştür. onun eserleri istanbul hayatını yansıtmıştır. hüseyin rahmi gürpınar 1944 yılında aramızdan ayrılmış usta sanatçılardan ve edebiyatçılarımızdan biridir. genellikle hayatın çirkinliğinden bahsetmeye çalışmıştır eserlerinde. romanların hepsine neredeyse hazin ve acıklı ibretlik dersler vardır. kullandığı değil sade bir değildir ve okuyucu tarafından gerçekten eserleri tutulduğunu söyleyebilirim. böyle yazarlar günümüze kadar geldiğini hiç düşünmüyorum. çünkü eskiden yaşanan olayları daha çok iyi anlatabildiklerin ve kendi duygularını kattıkları zaman daha iyi eserler ortaya çıktığını düşünüyorum. fakat şu andaki yazarların çoğunda böyle bir duyguya sahip olmadıkları için pek fazla anlatamıyorlar. benim düşüncem eski zamanlardaki yazarların hiçbir zaman değerinin bilinmediğini tahmin ediyorum. aslında olması gereken onların biraz daha duygulara yer vermesi gerektiğini düşünüyorum. inşallah ilerleyen zamanlarda eski zamanlardaki yazarlar gibi olabilecek birçok yazarımız vardır.