0

vucüdun oksijensiz kaldıgı zamanlarda esneme olabilir yorgunluktan da esneme olabılır

0

esnemesinin temelinde yatan şey insanı vücüdunda olan birikimin dışarı çıkmasıdır. bşr insan esnemeyke vücut gerilir ve esneme sonrası rahatlar. ayrıca insanı bir uyku hali basar aynı zamanda esneme insan beyninin bir bölgesinde olan merkezde uyarı sonrası ortaya çıkmaktadır. beyindeki bu merkez uyarı sonucu harekete geçer. yani bir kişi esnediğinde etrafında olan bir insan bu esneme olayını gördüğünde beyindeki merkez uyarılarak esneme meydana gelmektedir. bu şekli ile esneme bulaşıcı olarak insanlara geçebilir diyeriz. sonuç olarak esneme bulaşıcıdır.

1

esnemek aslında vücudumuz oksijensiz kaldığı zaman ortaya çıkan bir eylemdir. vücut yeterli derecede oksijen ve temiz hava alamadığı durumlarda esneme durumu ortaya çıkmaktadır. ayrıca yapılmış olan son araştırmalarda ortaya çıkmıştır ki beynin ısıttı artmış olduğu zaman da beyin bu ısıyı düşürmek amacıyla daha düşük bir ısıya ihtiyaç duyduğu için esneme durumu ortaya çıkıyor. çünkü insanlar esnedikleri zaman kan akışları hızlanıyor ve kan akışı hızlandığında da dolaylı yoldan esneyerekte beyin ısısı düşürülmüş oluyor. yani bu vücudumuzun kendini bir savunma sistemi olarak ortaya çıkan bir durumdur.
ayrıca esnemenin bulaşıcı bir şey olduğu da kanıtlanmış bir durumdur yani birisini izlediğimiz zaman ve karşımızdaki izlemiş olduğumuz kişi esnediğinde biz de refleks olarak esnemeye başlarız. bu durumu çok fazla yaşadığınız da şahit olmuşsunuzdur.
ayrıca aşırı derecede yorgun ya da uykulu olduğunuz zamanlarda da esneme durumu ortaya çıkar. gün içerisinde aşırı derecede bir esneme sorunu yaşıyorsanız altında ciddi sağlık problemleri yatıyor olabilir. narkolepsi ya da uyku apnesi gibi sağlık problemleri sebebiyle kişiler gece uykusunun çok rahat bir şekilde alamazlar ve gün içerisinde kendilerini daha yorgun ve uykusuz hissettikleri için sürekli olarak bir esneme sorunu yaşarlar.
beyne giden oksijen fazlaca azaldığında da sıklıkla bir esneme durumu yaşanır ancak bu durum artış gösterdiğini de bir anda bayılma sorunu ile karşılaşabilirsiniz o yüzden sıklıkla yaşadığınız esneme sorunlarını kesinlikle göz ardı etmemelisiniz.

0

esnemek aslında bir tür bulaşıcı bir eylemdir karşımızdaki bir insan esneyenci nedenini bilmediğmiz bir şekilde bizde esniyoruz esnemek bulaşıcıdır aynı zamanda esnemek uyku göstergesidir uykusu gelen bir insan nerde olursa olsun istemsizce esnemeye başlar bir başka deyişle esnemek nazarın da belirtisidir nazara inanan insanlar kendilerine dua okunduklarında ağızları istemsizce açılır ve esneme olayı gerçekleşir benim bildiğim esneme bu türde yazdığım gibi 3 şekilde oluşur esnemenin asıl sebebeler :
yorgunluk
halsizlik
bulaşıcılık (karşıdaki biri esnerken istemsizce bizimde esnememiz)
ve nazardan dır