0

1- islam inancında, kitapta yazan yada peygamber'in vasiyeti olarak bırakılan bir mezhep yoktur.
2- peygamber, bir çok âlim tarafından doğruluğu onaylanan vasiyetinde damadı ve amcasının oğlu ali'yi, kendisinin varisi, allah'ın velisi olarak tayin etmiştir. (gadri-hum)
3- mezheplerin ortaya çıkması kimilerine göre peygamber'in vefatından hemen dakikalar sonra, kimilerine göre islam tarihinin en acı olayı kerbela'dan sonra, kimilerine göre muaviye'nin imamet makamını ikinci kez işgal ve gasp etmesinden sonra, kimilerine göre ise "peygamber'in, ali'nin, fatıma'nın, hasan ve hüseyin'in" (yani masum ve temiz ehlibeyt'in) soyundan olan 12 imamların altıncısı imam cafer-i sadık'tan sonra ortaya çıkmıştır.
a- peygamber, ali ve bir kaç peygamber sevdalısı tarafından yıkanıp defin işlemleri yapılmaktadır. fakat sırasıyla -günümüz tabiriyle- koltuk tutkunları ebu bekir, osman ve ömer, sözde islam'da ikilik çıkmasın diye alel-acele halifeliği oldu bittiye getirmişlerdir. peygamber'in vasiyetini hatırlayanlar, durumun farkında olanlar, bu hakkın ali'ye ait olduğunı iddia edenler ali'nin tarafında olmuşlardır. mezhep olmasa bile ilk "tarafçılık" burada olmuştur.
b- ebu sufyan'ın torunu, muaviye'nin oğlu olan yezid, peygamber torunu hüseyin'in kendisine biat etmesini ve halifeliğin ailesine ait olduğunu iddaa etmiştir. hüseyin bunu reddedip dedesinin dinini, islam'ı ve kuran'ı müdaafa için kendisiyle birlikte 72 peygamber torunu ve sevdalısıyla birlikte yezid'in ordusu tarafından şehit edilmiştir. peygamber ve torunlarının tarafında olanlar ve yezid'in tafaında olanlar.
c- muaviye, hem kan dökerek hem de fesatlık, yalan ve iftiralarla peygamber neslinde olması gereken, vasiyet ile bırakılan imameti gasp etmiştir.
d- hak mezhep denen sünniliğin dört imamı da imam cafer-i sadık'ın talebeleridir. malik, hanbel, hanef, şâf adlarındaki müritler sonraları, öğrendiklerine kendi yorumlarını katarak yeni birer yol çizmişlerdir. özetle bu şekildedir.

eğer hak bir yol aranıyorsa, bu yol allah'ın gönderdiği kuran'da belirtilmiş ve peygamber tarafından ikinci emanet olarak ümmete tavsiye edilen, ehlibeyt soyundan olanlarla devam eden imamlık makamının göstermiş olduğu yol islam'ın öz yoludur. çünkü ehlibeyt peygamber, ali, fatıma, hasan ve hüseyin'den oluşan beş masum ve kutlu insanlardır. sünnet de, farz da bu beş kişiden öğrenilir. uydurma hadislere ihtiyaç yoktur, ayetler yeterlidir.

özetle: mezhep yoktur. peygamber soyu, islam yolu için yeterlidir.

1

dinimiz olan islamiyette mezhep kavramı peygamberimiz olan hz. muhammed (sav) vefat ettikten sonra çıkmıştır. nedeni ise belirli bazı görüşleri savunan din adamlarının kendi görüşlerinde ısrarcı olmasıdır. halbuki islam dininde mezhep ayrılığı bulunmamaktadır. bazı din adamlarının dini bir konu üzerindeki kendi düsüncelerini ısraren savunmasiyla zamanla mezhep kavramları ortaya çıktı. örnek verecek olursam eğer; abdestliyken bi yerimizin kesilip kanaması şaafi mezhebinde abdestin bozulduğuna kanaat getirilirken aynı durumda hanifi mezhebinde ise abdestin bozulmadığına ve bozulmasını gerektirecek bi sebep olmadıgından abdestin bozulmadığına kanaat getirilir. örnektede belirttiğim gibi mezhepler tamamen din adamlarının kendi görüs ve yorumlarında ısrarcı olmasından kaynaklanarak meydana gelmişlerdir.