0

türkiye'nin özel coğrafi konumu demek türkiye'nin barındığı denizler ve çevresinde bulunan ırmaklar v.b

0

coğrafya jeo ve grafik kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. çevre ve insan arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır.

konum dünya üzerindeki bir bölgeyi tarif etmektir. genel olarak matematik ve özel konum olarak iki başlık altında ele alabiliriz.

matematik konum dünya üzerindeki bir bölgenin yerinin sayılarla tarif edilmesidir. yani enlem ve boylam kullanarak ifade edulmesine matematik konum denir. örnek verecek olursaj ülkemiz 36 - 42 kuzey paralelleri ve 26 - 45 doğu meridyenleri arasında yer alır kuzey yarım kürede ılıman kuşaktayız .bunun için ülkemizde dört mevsim özellikleri belirgin olarak yaşanır.

özel konum dünya üzerindeki bir yerin önemli, kara parçalarına, denizlere, su yollarına ve yer altı kaynaklarına göre konumuna özel konum denir.

ülkemizin özel konumuna baktığımızda asya, avrupa ve afrika kıtalarının merkezi kpnumunda yer alır. asya'daki topraklarına anadolu, avrupa'daki topraklarına trakya denir.

üç tarafı denizlerle çevrili bir yarım ada ülkesidir. istanbul ve çanakkale boğazlarına sahiptir. iki kıtayı bibirine bağlayan en kısa kara yolları ülkemizden geçer. istanbul boğazı'nda yer alan köprüler sayesinde ulaşım sağlanır.

karedinize kıyısı olan rusya, bulgaristan, romanya, moldova ve ukrayna gibi ülkeler açık denizlere ulaşabilmek için boğazları kullanmak zorundadır.

türkiye petrol ve doğal gaz açısından zengin orta doğu ve kafkas ülkelerine komşu durumdadır. bu ülkelerdeki enerji kaynakları ülkemiz aracılığıyla gelişmiş avrupa ülkelerine taşınır.