1
1

1949- alucra (giresun) doğumlu, ülkücü ozan ve halk müziği sanatçımızdır. yillarca almanya'da sürgünde kaldı. 2019 yılında vefat etmiştir. allah rahmet eylesin.

0

ozan arif giresun`un alucra ilçesine bağlı şimdiki ismi ile yükselen eski adı ile hapu köyünde 10 haziran 1949`da doğdu. babası yörenin sevilen simalarından rahmetli muharrem çavuşun (muharrem şirin) oğlu mehmet bey, annesi fatma hanım da, yine komşu köy demirözü`nden aynı şekilde sevilen rahmetli gençağa eşkünoğlu`nun kızıdır. babasının memuriyeti dolayısıyla, ilk ve ortaokulu samsun`da bitirdikten sonra, hayli kalabalık olan ailesine kısa zamanda maddi yardım yapabilmek düşüncesiyle öğretmen okuluna başladı.
derken, 12 eylül 1980 olaylarıyla birlikte, inanan, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, memleketin, milletin bekasını düşünen bir çok vatansever insan gibi yanlış değerlendirilmekten çok büyük bir üzüntü duyan ozan arif, ailesini, çocuğunu ve hepsinden önemlisi, öz vatanı türkiye`yi geride bırakarak, 24 eylül 1980 tarihinde almanya`ya gitti. onbir yıllık acı bir ayrılıktan sonra, 5 kasım 1991`de nihayet memleketine ve vatanına geri dönmesi nasip oldu. bu süre zarfında, dünyada nerede bir müslüman türk insanı varsa onu gidip bularak, milli heyecanın filizlenmesine yardımcı olmuş ve önemli görevler almıştır. daha çocuk yaşlarda iken kerem ile aslı`yı, leyla`ile mecnun`u, karacaoğlan`ı, köroğlu`nu, dadaloğlunu, yunus`u ve daha nicelerini okuyarak aşk cönklerini ezberleyen ozan arif, karadeniz`de, yaşadığı yörede hayli yaygın olan irticalen türkü söyleme sanatı sayesinde çok meşhur oldu. hatta eskiden destan satıcılarının ozan arif`e destanlar yazdırıp, daha sonra bunları bastırarak dağıtmaları sebebiyle, yörede ismi çok duyulan bir aşık olmuştur.
ilk olarak ortaokul ikinci sınıfta sesine aşık olduğu bağlama ile tanışan ve hayli dar olan aile bütçesinden biriktirdiği harçlıklarla, 1964`te istanbul`da bulunan şemsi yasıtman saz evinden 15 liraya aldığı bir bağlama ile ses ve saz dünyasının içine giren ozan arif, uzunca zamandır gönül dostlarına seslenmektedir.