0

hijyen; sağlığa zarar veren ortamlardan korunmak adına yapılacak uygulamalar ve temizlik önlemlerinin alınmasıdır.
kendi temizliğinden her insan sorumludur. anne, baba ya da öğretmenler tarafından çocuk yaşlarda çoğu zaman bizzat yapılarak öğretilen temizlik uygulamalarının, bireyin kendisi tarafından çocukluktan sonra yapılması gerekmektedir. mesela; yiyeceklere dokunmadan ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin yıkanması bir alışkanlık haline gelmelidir. banyo yapmak da her gün yapılan işler arasında bir başka temizlik uygulamasıdır.

sadece görülür kirlenme olduğunda temizliğin yapılması yeterli değildir. mesela; yüzün uykudan uyanınca yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamaları arasındadır.

temizlikten su ve sabun olmadan bahsetmek mümkün değildir. kişisel temizlikte gelişmiş toplumlarda en fazla kullanılan malzemelerin başında su ve sabun gelir. banyo süngerleri, lifleri, diş fırçaları, el ve ayak temizliği ile vücut temizliğinde kullanılan fırçalar, tırnak makası akla ilk gelebilen temizlik araçlarıdır. başkalarıyla bunların tümü paylaşılmaması gereken, kişisel temizlik araçlarıdır.

kişinin başta kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın temizlik en önemli aracıdır. ayrıca yalnızca beden temizliği değil, kullanılan her ortamı ve her şeyi temiz tutmak temiz olmanın gereğidir.

temizlik ve sağlık eşdeğer anlamdadır. hekim tanrısı olan higea’nın adından gelen bir terimdir. bu kavramın hangi tarihte başladığı ve tanındığı bilinmese de yıllardır vardır. temizlik ve sanitasyon kavramlarının bileşkesi olarak hijyen sayılmaktadır.

temizlik şirketleri açısından günümüzde hijyen büyük önem taşımaktadır. belirgin 3 gruba temizlik açısından ayrılabilir.

kişisel hijyen: toplumsal bilincin yanında hijyen konusunda bireylerinde toplumsal yaşam için kişisel hijyenine dikkat etmesi gerekir. temizlik sektörü günümüzde insan etkileşimli bir sektör olduğundan insanlarla iç içe ola her toplum üyesi kendi hijyenine dikkat etme zorunluluğu doğurur. çünkü her sektörde olduğu gibi kişisel hijyen temizlik şirketi açısından da hizmet kalitesi olarak düşünülür.
kişisel hijyenin temizlik şirketi eğitimlerinde verilen ana başlıkları şöyledir;

kişisel temizlik
dış görünüm ve giyim
su hijyeni: hava kadar su da yaşamsal bir maddedir. insan yaşamı açısından önemli ve gerekli olan suyun zararlarının önlenmesi su hijyeni ile gerçekleşir. su hijyeninde en çok dikkat edilmesi gereken konu başlıkları şu şekildedir:
kirli ve özelliği bozulmuş sular
yüzme havuzu suları
kullanım alanlarının hijyeni
kullanılacak olan alanın kullanım alanının hijyeni, kolay temizlenmesine, sağlık koşullarının uygulanmasına ve rahat kullanım sağlanmasına yardımcı olacaktır. kullanım alanının hijyenik olmasını sağlayan bazı faktörler şu şekildedir;
isıtma
yeterli aydınlatma
havalandırma
kullanılan malzemelerin temizliği