0

güneş sistemi, bir yıldız olan güneş ile onun etrafında dolanan gezegenler, cüce gezegenler, gezegenlerin uyduları, kuyruklu yıldızlar, diğer küçük cisimler ve gezegenler arası ortamdaki gaz ve toz bulutlarından oluşan bir sistemdir.
sistemin merkezinde samanyolu galaksisindeki sayısız yıldızdan biri olan güneş bulunur ve sistemdeki maddesel ortamın %95’inden fazlasını oluşturur. çok sıcaktır ve yüzeyindeki sıcaklık yaklaşık 10.000 fahrenheit’tir. çapı dünyanın çapının 109 katıdır. dünya ile kıyaslandığında devasa olan güneş, samanyolu galaksisindeki 200 milyar yıldızdan sadece biridir ve orta boy bir yıldızdır. 4.5 milyar yıl yaşındadır. güneş kendi etrafında bir dönüş hareketi yapar ve bir turunu 25 günde tamamlar. dünyaya oldukça uzak olan güneşin yeryüzündeki yaşamın varlığı için gerekli olan ışınları 8.44 saniye de yeryüzüne ulaşır.
güneş sisteminde sekiz büyük gezegen vardır; güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması; merkür, venüs, dünya, mars, jüpiter, satürn, uranüs ve neptün’dür.
güneş sisteminde bulunan gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise ; jüpiter , satürn , uranüs , neptün, dünya , venüs, mars, merkür’dür
güneş sistemindeki en büyük gezegen: jüpiter
güneş sistemindeki en küçük gezegen: merkür
güneşe en uzak gezegen: neptün
güneşe en yakın gezegen: merkür
güneş sistemindeki en sıcak gezegen: venüs
güneş sistemindeki en soğuk gezegen: uranüs
küçük cisimler ise güneş sisteminin diğer üyeleridir. “küçük cisimler”; asteroidler, kuyruklu yıldızlar, kuiper kuşağı nesneleri ile gaz ve tozların ortak adıdır. kuiper kuşağı, plüton’un yörüngesinin ötesinde yer alan ve binlerce gezegenimsi küçük cismi içeren kuşaktır.