0

1402 yılında gerçekleşen ankara savaşında, osmanlı güçleri timur komutasındaki türkistan kuvvetlerine yenilmiş ve sultan yıldırım bayezid timur'a esir düşmüştür. bu tarih 11 yıllık iç savaşların yaşanacağı fetret devrinin başlangıç tarihidir. bu süreçte daha önceleri egemenlik altına alınan anadolu beyliklerinin çoğu tekrar bağımsızlıklarına kavuşmuş ve devletin temeli önemli ölçüde çatırdamıştır. yıldırım bayezidin şehzadeleri ise kalan bölgelerde hakimiyet kurup sultanlıklarını ilan etmiş, bu süreç geriye tek bir şehzade kalana dek devam etmiştir. zaman zaman birinin diğerlerinin önüne geçip güçlendiği, diğerlerinin ittifak yaparak güçlü olanla müdahalesi şeklinde devam etmiş ve sonunda şehzade mehmetin diğer şehzadeleri ortadan kaldırarak 1. mehmet olarak kesin hakimiyetinin ilan ettiği 1413 yılına kadar sürmüştür. kesin hakimiyeti sağlayan 1. mehmet hüküm süresince güçsüzleşen ve çatırdayan devleti yeniden toparlamak amacı ile önemli çalışmalar yapmış ve adeta devletin ikinci kurucusu olmasını sağlamıştır.

0

11 sene süren şehzadelerin birbirleriyle iktidar mücadelesi vermesiyle devletin başsız kalması dönemi fetret devri olarak adlandırılır.

0

yıldırım beyazıd ile timur arasında yaşanan ikili gerginliğin sürmesi ve anlaşma sağlanamaması üzere iki devletin ordu 1402 yılında ankara savaşı'nda karşı karşıya geldi. savaşı timur kazanıp yıldırım beyazıd'ı esir aldı ve osmanlı devleti'nde yönetim boşluğu oluştu.bu sürece fetret devri denilmiştir.bu bir anlamda durağan dönemde denir ve 1.beyazıd'ın oğulları arasında yaşanan ve 12 yıl süren mücadele döneminin sonucunda 1.mehmed ile devlet tekrardan kendine gelmiş ve kaldığı yerden devam etmiştir.

0

yıldırım bayezid timur ile yapılan ankara savaşı'nda esir düşünce oğulları taht kavgasına başlamıştır bunun üzerine osmanlı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiştir bu devre ise fetret devri denir bu süreçte yıldırım bayezid'in en küçük oğlu mehmet çelebi başa geçmiş ve osmanlıyı yeniden bir düzen içine sokmuştur