0

uzaya gönderilecek araçların öncelikle atmosfer dışına giriş ve çıkışlarda oluşan basınca dayanıklı ve oluşan sürtünme yüzunden aşırı sıcak ve soğuklara dayanaklı olması gerekmektedir. uzun süreli bir yolculuk olacağından dolayı yakıt tanklarının büyük olması gerekmektedir. en iyi teknolojiler ile donatılan uzay araçlarının uzaktan kumanda ile kontrol edilebilmesi aramızda binlerce km olmasına rağmen yanımızdaymış gibi kontrol edilebilmesi geldiğimiz son noktayı göstermektedir. lakin uzay araçlarının uzay boşluğuna bırakmış olduğu yakıt modülleri artık onbinleri bulmuş durumda. ilerleyen teknolojilerde umarım gorevini yerine getirmiş yakıt modülleri kendini imha edebilen veya zamanla yakıcì gazlar sayesinde yok olabilen bir duruma gelmesi ilerleyen zamanlarda dünyamızı tehtid edebilecek durumların önüne geçmiş olabilir.

0

uzaya gönderilen teknolojik araçların özellikleri uzaydan bize görüntü akışını sağlamaktır. ilk olarak ve gelişmeyi uzay la olan mesafeler gezegenler arası olayları aktarır.

0

uzaya gönderilen araçların en dış kısmının sıcaklığa ve soğuğa dayanıklı maddelerden üretilmek zorundadır bu yüzden genellikle titanyum maddeler kullanılmakta olup nasa 2012 yılında kampçılar için ürettiği termo titanyum battaniyeler insan sıcaklığını 7 saat koruyabiliyor.

0

mesela uzay aracı uzay aracının teknolojik özellikleri içinde yiyecek bulunması en önemlisi içinde oksijen bulanması bu sayede insanlar uzaya rahatca gidilebilir bu sayede uzaydan görüntüler çeker uzay aracı ve bu sayede biz bilinçleniyoruz

0

bir sürü yazarın belirttiği gibi uzaya giden araçlarda olması gereken en önemli özellik atmosfer giriş ve çıkışlarında maruz kaldığı aşırı basınç farkından dolayı oluşan yanma,patlama ve ezilme gibi içindeki gemi personelini tehlikeye atacak durumlarla karşılaşıldığında geminin üretildiği maddenin mukavemetinden kaynaklanan sağlamlık ve rijitlik uzaya giden araçlarda olması gereken en önemli özelliktir bu saydığımız özellikler dışında bence olması gereken en önemli özelliklerden ikincisi ise uzay araçlarının devamlılığını sağlamak yani bir geminin tek seferde yolculuğa çıkması değilde bu uzay ziyaretlerini aralıklı olarak sürekli gerçekleştirmesidir bu konu üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde tesla'nın hisse sahiplerinden elon musk'ın kurduğu bir diğer şirket olan space x şirketi bu şirketin son zamanlarda ürettiği araçları inceleyecek olursak eğer bahsettiğimiz süreklilik şartını sağladığını görmüş oluruz yapılan onlarca uçuş testi ve simülasyonların neticesinde bir araç üretildi bu araç uzay turizmini hedeflediği gibi iniş ve kalkışlarda uzun zamandır üzerinde çalışılan geminin karaya inmesi ve kalkmasını sorunsuz sağlayan senswörleri incelediğimizde uzay turizminin bu şirket sayesinde bir hayal olmaktan çıkıp geri sayıma geçmiş bir olay olduğunu görmekteyiz.

0

uzaya gönderilen araçalrın sahip olduğu özellikelr iyice tanınmalı ve önemli araştırmlaara sahip olmalaıdr. çünkü bu çalışmalar uzay araştırmalrı tarafından çok büyük bir önme sahip olmaktadır. özellikel de rusya ve amerika nın öncülülk ettiği uzay çalışmaları ve uzay bilmleri gibi alanlarda sputnik ve mariner uzay araçları bütün ilgileri üzerlerinde toplama özelliğine sahiptirler.
gçmişten günümüze kadar uzaya ççok fazla sayıda araç gönderilmştir ve her gönderim denemsinden sonra değerlendirmaeler yapılarak daha iyisi yapılmak için çaba gösterilmiştir. böylece her eferinde yapılan hata payları azaltılmış ve daha etikili sonuçlar alınamaya başlanmıştır. görevlerini tamaldıktan sonra dünyamıza dönen uzay araçalrı yer çekimi etkisii ile birlikte atmosferde çok yüksek hızlara ulaşmaktadırlar. bu nedenle de uzay araçalrının yüzeyleri sütünme etikisine marz klarak çok yüksek derecelerde sıcaklıklar görmeye maruz klaırlar. dolayısı ile yüzey tahribini önlemek için ısı kalkanlarına sahip olmaaktdaırlar. apollo gemini gibi araçalrda kullnaılmış olan plastik reçinelerden üretilmiş ve kullanıldıktan sonra tahrip olan ısı kalkanları belli bir düzeyin üzerindeki sıcaklıklara maruz kaldıkları zaman tahribata ve yanmaya başlarlar bu gibi durumların sonrasında ise açığa çıkan sıcak gaz uzay aracının çevresinden uzaklaşarak araca zarar vermeyi önler hale gelir. uzay makinelerinde ise ısısyı yansıtma özellliğine sahip olan özel olarak tasarlanmış reseptörler bulnmaktadırlar.
gnel özellilker doğrultusunda kısa birliste sıralamsı yapmak gerekirse eğer şunları sıralama şansımız vardır
ısıya karşı dayanma seviyeleri oldkça yüksek derecelere kadar çıkabilme özellliğine sahiptir
çok sağlam maddeler kullanılarak yapılmış olmaları büyük önem taşır
hız konusunda oldukça güçlü olamlıdırlar

0

yerçekimi ne kadar yüksek olursa olsun etkilenmezler

0

ah keşke uzayda yaşasaydı m belki daha farklı olurdu

0

tüm şartlarda iletişim sağlayabilecek bir iletişim ağı her türlü ortama(genellikle sıcak) a dayanıklı ve oksijeni çıkarmayacak bir yapıda kat kat kaplanmış bir araç bu araçlar genellikle titanyum da olabilir tabikide önemli bir ihtiyaç olan büyük yemek ve su stoğu

0

uzay araçlarının atmosferden çıkarken sürtünme sayesinde zarar görmemesi için silisyum seramık ve kompozit malzemelerle kullanılır ki atmosferden çıkış süresinde uzay araçı parçalanmasın diye, uzay boşluğunda hareket eden göktaşlarının zarar vermeside muhtemel olduğu için uzay araçları en dayanıklı maddelerden yapılıyor. tabi teknoloji durmadan geliştikce herşey gibi uzay araçları daha dayanıklı ve özellikli oluyor. atmosferden çıkarken bazı parçacıklardan dolayı çok yüksek derecelere çıkar bu durumda ısı kalkanları uzay araçlarını yüksek sıcaklığa dayanması için tahrip edici etkisinden kendisini korur

0

uzun ömürlü olması toza suya dış etkenlere karşı dayanıklı olması çok işlevsel olması

0

yanıcı ve kırıcı ateşleyici koruyucu olması

0

sürtünmeye karşı dirençli araçalar üretlilir bazı metaryeller altndan yapılır

0

uzaya giden aracın ilk başta çok dayanıklı ve çok daha hafif olması lazım çünkü tek bir kilo fark bile 10 litrelerce fazla benzin demek ve bu da daha fazka maliyet demek. diğer önemli bir faktör ise içindeki astronotun yaşamı için ona en ideal ortamı sağlayıp hayatını güvence altına almaktır. aynu zamanda bu teknoloji dışardaki çok yüksek basınca kadar dayanıklı aynı zamanda ise içerideki hava basıncı nı da dayanıklı olmalıdır

0

uzaya giden araçlar öncelikle yeryüzündeyken çok büyük bir büyüklüğe sahiptir. bu büyüklüğün çoğu yakıt ve rokettir. zamanla yükselen roket altındaki yakıt tanklarını bir bir aşağı atar. dünyanın hudutlarından dışarı çıktıktan sonra uzay aracı en küçük halini alır. bu küçük halinde içerisinde bir insanın hayatını idame ettirebileceği her şey düşünülmüştür. tuvaletinden banyosuna ve yatak odasına kadar. televizyon ve su içme arıtma sistemleri vardır. bunun dışında teknolojik olarak gps ve uzaktan takip sistemleri çoğunda vardır. projektörleri ve hava basınç kabinleri vardır. bazı büyüklerinde sahte yerr çekimi oluşturan sistemleri bile vardır. astronotlar içeride bir uçak gibi uzay aracını kontrol edebilirler. radardan önlerinde bir cisim var mı onu kontrol edebilirler. ve uzay makinesinden çektikleri görüntülerle dünyanın bu bilgilerden haberdar olmasını sağlayabilirler. aynı zamanda bazı uzay araçlarında bir gezegene inip oradan toprak örneği alabileceği sistemler vardır. hatta o toprağı analiz edebilecek sistemleri dahi üretmişlerdir. araç toprağı analiz eder ve bilgileri dünyaya gönderir. böylelikle araç daha dünyaya gelmeden ve toprak elimize geçemeden analiz sonuçlarından mantık yürütebiliriz. böylelikle daha hızlı bir şekilde buluşlar ve araştırmalar devam edebilir.

nitekim bugünlerde çin ayın karanlık yüzüne iniş gerçekleştirmiştir. her araştırma bir yeniliktir insanlık için. başarılı olabilecekler mi bunu zaman göstericek ancak o uzay aracında da toprak kontrolü yapan sistemler bulunmaktadır. hatta paletle ayın yüzeyinde gidebilecek sistem dahi bulunmaktadır.

0

uzay araçları ilk olarak dış yüzey olarak yanmaz maddelerle kaplanıyor. eğer kaplanmaz ise atmosferdeki aşınma sonrası eriyebilir. sonrasında uzaya çıkınca o ortamda çalışan özel kameralar yerleştiriliyor. onları dünya'dan yönetebilmek için gerekli malzemeler ve yazılımlar koyuyorlar.

0

insansız olması ve hiç bir riski olmaması insan hayatının tehlikeye atılmaması

0

dış cepheleri birkaç bilmenin karıştırılmasıyla daha sağlam yapılıyor.gerek işlemcileri gerek de ram leri ultra düzeyde oluyor.bu arada uzaya ilk gönderilen apollo nun 64kb ram e sahip olduğunu biliyor muydunuz?

0

ya uzaya şuana kadar birçok araç yollandı.amerikalılar avusturyalılar ingiltereliler ruslar çinliler japonlar koreliler ve tabikide bizde yolladık.uzay araçları o kadar dehşetülvahşet bir teknolojiyle yapılıyorki oaraçlarda yapılan teknolojiyi şu anda biz yaşamımızda kullanmıyoruz..uzay araçları uzayya gönderildikten sonra dünyadan harekwet ttirilip yönlendiriliyor insanlarıda bazan o araçların içine koyup yolluyorlar

0

uzata gönderilen araçların en önemli teknik özelliği olarak sürtünmeden oluşacak yüksek ısıya mukavemet gösterecek malzemelerden yapılmaları, çok sağlam dayanıklı dış yüzey, hız konusundaki tejnik donanımlarıdır.