0

münazara nedir?

4 cevap
0

herhangi bir konu üzerinde zıt düşüncelerin karşılıklı olarak savunulmasına münazara diğer adıyla eytişme'de denir

0

iki kişi ya da grubun bir konudaki iki zıt fikri belli kurallar dahilinde tartışılıp savunmasıdır. münazarada başarı sağlanması için firin doğru olması şart değildir. önemli olan savunmanın gücüdür. yoğurdun beyaz mı yoksa siyah mı olduğunun tartışıldığı bir münazarada siyah olduğunu savunan takımın kazandığı vakidir.

münazara yarışmalarında dikkat edilecek kurallar şunlardır: yarışmacılara bir kaç hafta önceden savunacakları konular verilir.

bir taraf olumlu olan tezi savunur daha kolay olacağı için ilk konuşmayı bu gruptan biri yapar. diğer takım ise antitezi savunur. her gruptan sırayla bir kişi konuşur. her konuşmaya eşit bir zaman dilimi verilir. her konuşmacı savunduğu konunun ayrı bir alt konusunu ele alıp işler. yazılı metinden okunmaması gerekir. savunulan konu sözlü olarak ele alınır.

izleyicilerin tepkilerini belli etmemesi gerekir. çünkü jüriyi etkilemeleri istenen bir durum değildir.

önceden seçilmiş jüri, yarışmanın başından itibaren hazır bulunur ve değerlendirme yapar. türkçeyi kullanma gücü, jest ve mimikler, savunmadaki inandırıcılık, ve konuşmacıların giyimindeki özen ve temizlik gibi kriterlere göre her konuşmacıya puan verilir.

0

iki farklı görüşe sahip grup yada insanın, kendi fikirlerini karşı tarafa anlatması.

0

münazara bir konu hakkında görüş alışverişinde bulunmak.