0

beyin geliştirme oyunudur satranç. ilerleyen zamanlarda rahatsızlıklara ve hastalıklara sahip olmamak için bu oyun mutlaka oynanmalıdır. satrançta yenilmek demek mat olmak demektir. elde kalan son taş şah olur ve şah gittiğinde mat olursun ve yenilirsin

0

satranç, zekayı geliştiren oyunlar arasındadır.
oynaması oldukça keyiflidir. oynadıkça hamleler üzerinde düşünmek yani kısacası oyun düşünmemizi sağladı için oyunun ayrıca zekamızı geliştirdiği de söylenir.
satranç oynamayı biliyorum ama bu oyunda oyımı bilmek, gerçekten marifet sayılmıyor.
oyun, iki kişi tarafından oynanıyor ve karşıdaki kişiler biz bunlara rakip diyoruz onlar çeşitli hamleler ile rakiplerini yenmeye çalışıyor.
işte satrançta bir rakipi yemek istiyorsak şah adındaki en güçlü taşı almak gerekiyor.
rakip şahı alabilecek şekilde hamle yaptığı zaman karşındakini "şah" diye uyarır.
şah ın ise kelleyi kurtarması gerekir. bu yüzden uyarı yapan taştan kaçmaya çalışır ve artıl kaçacak yer olmadığı zaman rakibi "şah mat " der ve oyunu kazanır.
burada şah mat demek, şahı aldım, seni yendim oyunu ben kazandım demektir.
uzun lafın kısası satrançta rakibi yenmek demek, karşımızdaki kişinin şahını mat etmek demektir.
yani mat etmek : rakibi yenmek anlamına gelir.

0

santraçta yenilgi demek mat oldun da deniliyor ama mat olmaktan yaptığı hsmle ile kurtulabilirse kurtulur ancak şah mat olduğu zaman en önemli taşını kaybetmiş oluyor bu da yenildiği gösteriyor.santraç kralların oyunu da derler.

1

satranç oyununda yenilgi anlamına gelen söz şah mat tır. tavlayi yenen taraf yenilen tarafın koltuğunun altına kistirir :)

0

yenilgi anlamına gelen kelime şah mat.