1

atatürk tarafından kurulan kurum ve kuruluşlar şunlardır.
1920 senesinde anadolu ajansı.
1923 senesinde türkiye şeker fabrikaları ,uşak terakki ziraat a.ş., türkiye turing ve otomobil kurumu.
1924 senesinde devlet demiryolları t.c ziraat bankası gölcük tersanesi, cumhurbaşkanlığı orkestrası ,türk kadınlar birliği, türkiye iş bankası ,anadolu sigortası ,türkiye tütüncüler bankası ,topkapı sarayı müzesi ,bursa karacabey harası ve cumhuriyet gazetesi.
1925 senesinde gazi orman çiftliği, eski eserler ve müzeler genel müdürlüğü ,istanbul liman işleri inhisarı istanbul ve trakya şeker fabrikaları, sanayi ve maadin bankası ,eskişehir cer atölyeleri ,adana mensucat fabrikası adana ve bergama müzeleri ,türk hava kurumu.
1926 tarihinde eskişehir uçak bakım işletmesi ,türk telsiz telefon şirketi ,alpullu şeker fabrikası ,tarım satış kooperatifleri ve birlikleri ,istanbul'da açılan ilk inşaat demiri üretilen fabrika, tokat amasya ve sinop müzeleri kayseri uçak ve motor fabrikası,uşak şeker fabrikası bakırköy çimento fabrikası ,devlet istatistik kurumu. 1927 senesinde , bünyan dokuma fabrikası, ankara ve kayseri demiryolu, demiryolları ve limanları genel müdürlüğü ,bursa dokumacılık fabrikası ,samsun amasya ve havza demiryolları ,emlak ve eytam bankası ,eskişehir bankası ,izmir müzesi ,köy öğretmen okulları ,ankara arkeoloji müzesi ve sivas müzesi.
1928 tarihinde ankara çimento fabrikası,ankara numune hastanesi,anadolu demir yolu şirketinin yabancılardan alınması ,amasya zile demiryolu, türk eğitim derneği, refik saydam hıfzıssıhha enstitüsü, kütahya tavşanlı demiryolu ,malatya elektrik santrali, istanbul bomonti de türk mensucat fabrikasının açılması ,ankara palas oteli, istanbul'da üsküdar bağlarbaşı kısıklı da tramvay hatları ,gaziantep mensucat fabrikası.
1929 tarihinde fatih edirnekapı tramvay hattı ,ayancık kereste fabrikası ,kütahya emirler fevzipaşa gölbaşı demiryolları ,mersin adana demiryolu yabancılardan geri alınması ,trabzon vizara hidroelektrik santrali, paşabahçe ispirto ve rakı fabrikası.
1930 senesinde ankara sivas demiryolu hattı,ankara'da etnografya müzesi kayseri şarkışla demiryolu mecidiyeköy likör ve kanyak fabrikası, ankara ziraat enstitüsü.
1931 senesinde gölbaşı malatya demiryolu, böyle sanat okulları ,tekel genel müdürlüğü, bursa mudanya demiryolunun geri alınması, türk tarih kurumu.
1932 senesinde samsun sivas demiryolu ,devlet sanayi ofisi, kütahya balıkesir demiryolu ,türkiye sanayi ve kredi bankası, türk dil kurumu ve halkevleri ile ulukışla niğde kütahya balıkesir demir yollarının yapılması.izmir işletmesinin geri alınması ve diyarbakır tekel rakı fabrikası.
1933 senesinde iller bankası, ulukışla ve kayseri demiryolu, adana fevzipaşa demiryolu, sümerbank ,eskişehir şeker fabrikası, istanbul üniversitesi ,zonguldak yatırım bankası,yüksek ziraat enstitüsü samsun çarşamba demiryolunun yabancılardan alınması, kayseri milli iktisat bankası.
1934 senesinde,turhal şeker fabrikası,isparta gül yağı ve sümerbank bakırköy bez fabrikası.

0

anadolu ajansı
türkiye turing ve otomobil kurumu
türkiye şeker fabrikaları
uşak terakki ziraat t.a.ş
gölcük tersanesi
devlet demiryolları
t.c ziraat bankası
türkiye iş bankası
türk kadınlar birliği
cumhurbaşkanlığı orkestrası
türkiye tütüncüler bankası
anadolu sigorta
bursa karacabey harası
topkapı sarayı müzesi
sanayi ve maadin bankası
adana mensucat fabrikası
adana ve bergama müzeleri
türk telsiz telefon şirketi
eskişehir uçak bakım işletmesi
istanbul'da inşaat demiri üreten ilk haddehane
tarım satış kooperatifleri ve birlikleri
amasya,tokat ve sinop müzeleri
devlet istatistik enstitüsü
demiryolları ve limanlar genel müdürlüğü
ankara -kayseri demiryolu
emlak ve eytam bankası
samsun,havza,amasya demiryolları
eskişehir bankası
ankara arkeoloji müzesi ve sivas müzesi
köy öğretmen okulları
izmir müzesi
anadolu demiryolu şirketi
ankara çimento fabrikası
ankara numune hastanesi
refik saydam hıfzıssıhha enstitüsü
türk eğitim derneği
istanbul bomonti'de türk mensucat fabrikası
amasya -zile demiryolu
malatya elektrik santrali
kütahya-tavşanlı demiryolu
ankara palas oteli
bölge sanat okulları

0

türk dil kurumu ve türk tarih kurumu atatürk'ün kurduğu kurumlardır.