0

hatila vadisi
hatila vadisi milli parkı, artvin ili merkez ilçe sınırları içerisinde çoruh nehrinin ana kollarından birisi olan hatila vadisi ve birçok yan derelerini içermektedir. vadi boyunca değişik kayaç türleri görülmekle birlikte, bu kayaçların hemen hepsi derinlik volkanizmasının ürünüdür.

hatila vadisinin genel karakteri; v tipi, dar tabanlı, genç vadi özelliğindedir. vadi boyunca litolojik farklılıklardan kaynaklanan eğim kırıkları ortaya çıkmıştır bu eğim kırıkları, akarsuda şelalelerin oluşumunu sağlamıştır. vadi yatağının derine aşınmasının, yana doğru açılımından daha kuvvetli olmasından dolayı vadi yamaçlarının eğimi %80 hatta bazı kesimlerde %100 'e ulaşmıştır yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütle hareketleri gerekse yan dere ve heyelanlarla işlenmesi sonucu vadide , çok haşin bir topografya ortaya çıkmıştır.bu topografya , vadinin orta kesimlerinde kanyon ve boğaz oluşumunu sağlamıştır. vadinin orta ve yukarı ağzında çok zengin ve yoğun olan vejetatif örtü ; bünyesinde çok çeşitli bitki türlerini barındırmaktadır bu türler içerisinde dikkati çeken belirgin özellik bitki örtüsünün genel olarak akdeniz iklim karakterini yansıtmaktadır.

0

insan filmlerde ve dizilerde gördüğü vadilere hayranlıkla bakarken, acaba türkiyede kaç tane vadi vardır diye içinden geçirmeden edemiyor.ve... ardı ardına diğer sorular birbirini kovalıyor; türkiyedeki vadiler hangileri, ülkemizdeki vadilerin isimleri ne acaba?.. birde türkiyedeki vadiler hangi bölgelerdedir. tabi en çok merak edilen durumlardan biride acaba bizim vadiler televizyonda filmlerde gördüklerimiz kadar güzelmidir falan :)) bana göre en etkileyici vadi kelebek vadisi.
işte bizim vadilerimiz... türkiyedeki en önemli vadiler

ülkemizdeki en önemli vadiler şunlardır;
altındere vadisi
hatila vadisi
ihlara vadisi
kelebekler vadisi
munzur vadisi

altındere vadisi
doğu karadeniz bölgesinde, trabzon ili maçka ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır milli parkın ana özelliğini sümela manastırı ile altındere vadisinin bitki zenginliği ve jeomorfolojik yapısı teşkil etmektedir. meryemana adına kurulan sümela manastırı, altındere'nin batı yamacında 300 m yükseltide kurulmuştur hırıstiyanlığın çevrede yayılmasının başlangıç yeri olan manastır; şapel, kilise ve diğer kompleksleriyle sanat tarihinde önemli bir yer tutar.

efsanelere göre, ms 4 yüzyılda kurulduğu iddia edilen manastırın 13yüzyıldan itibaren tarihini takip etmek mümkündür trabzon kamnenslarından 3 alexios (1349-1390) asıl kurucusu sayılabilir 1860'a doğru ilavelerle muazzam tesis halini alan meryemana manastırı en parlak dönemini 19.yüzyılda yaşamıştır. dar ve uzun merdivenlerle girilen manastır; su kemeri, kütüphane , mutfak, misafir odaları, sarnıçları, sonradan kiliseye çevrilen tabii oyuk, kutsal suyun toplandığı havuz ve birçok şapellerle ziyaretçilerini karşılar doğrudan doğruya yamaca yaslanmış bina, keşişlerin barındığı asıl manastır yapısıdır.

yapıların üzerindeki kemerli galerilerin çok etkileyici görüntüleri hayranlık bırakır altındere vadisi dar boğaz karakteri göstermekte olup arazi doğu ve batıdan dik bir meyille vadiye inmektedir. milli park, flora açısından da çok zenginlik içermekte olup yörenin hakim bitki örtüsünü doğu ladini oluşturur sahada ayrıca yapraklı ve ibreli ağaçlardan göknar , sarıçam, kestane, meşe, ıhlamur, gürgen, söğüt, karaçam, ormangülü, kafkas hanımelinden meydana gelen zengin bir bitki örtüsü çeşitliliği görülmeye değer doğal ortamın yaban hayatı için sunduğu yaşam şartları geyik , karaca, çengel boynuzlu yaban keçisi, yabani domuz, ayı, kurt, çakal, tilki, yaban kedisi gibi türlerin yaşamasına ve çoğalmasına olanak sağlamıştır.

meryemana adına kurulan sümela manastırı ile altındere vadisinin bitki zenginliği , peyzaj güzellikleri ve yaban hayatı ziyaretçilerin mutlak görmesi gerekli kaynaklar oluşturur. milli parkın yoğun bir şekilde ziyaretçi akımına uğradığı dönem nisan başları ile ekim sonlarıdır. milli park sahasında ; manastır gezileri (patika ile) doğa yürüyüşleri ile piknik yapılabilir ayrıca altındere günübirlik kullanım alanındaki bunglawlarda konaklanabilir.

0

aşk vadisi dikmen vadisi
frig vadisi güvercinlik vadisi