0

günümüz mimarisindeki en önemli yapı malzemelerinden birisi de camdır.evlerimizin pencerelerinin kaplayan bu madde ışığın içeri girmesini ve gündüzleri evin aydınlık olmasını sağlar.sadece mimaride değil;mutfakta,banyoda,salonumuzda pek çok eşyada cam kullanılır.peki,günlük yaşantımızda hep iç içe olduğumuz camlara nasıl şeffaflık verilir?

cam veya başka herhangi bir saydam madde,içinden geçen ışığın bir kısmını soğurur.işığın aldığı birim yol başına soğurulma yüzdesi küçük olduğu için biz bunu gözlerimizle fark edemiyoruz;fakat bu ölçme aygıtlarıyla rahatlıkla ölçülebilen bir şeydir.saydam madde yeteri kadar kalın olduğu zaman ışığı ciddi oranda soğurur.benzer şekilde,normalde saydam olmayan maddelerden yapılan çok ince filmler de ışığı geçirebilirler.

camın veya başka herhangi bir maddenin saydam olmasının nedeni,bu maddeleri oluşturan kimyasal bileşiklerdeki elektronların enerji düzeyleri ile ilgilidir.bir maddenin mavi ışığı soğuramaması,elektronların mavi ışığı soğurarak bir üst enerji düzeyine geçemediğini gösterir.görünür ışıkta saydamlık için de,spektrumun mordan kırmızıya kadar olan bölümündeki bütük ışığın soğurulması gerekir.

0

cam topraktan yapılır. üretimdeki hızlı soğuma sırasında amorf adı verilen madde oluşur bu madde de camın saydamlığını sağlar.