0

kimyasal tepkimeler maddelerin yapılarında geri dönüşümü imkansız olan durumlar oluşturup tepkimeye giren maddelerin kimliklerini değiştirirler. kimyasal tepkime türleri farklı başlıklar altında incelenebilir.
a) asit-baz tepkimeleri
asitler ve bazlar bir araya geldikleri zaman aralarında tepkime oluşumu gözlemlenir. bu şekilde asitler ve bazlar yan yana geldiğinde ve tepkimeye girdiklerinde aynı zamanda su oluşumu gözlenir. bu tür tepkimelere nötralleşme tepkimesi denir.
b) metal-asit tepkimeleri
(cu,hg,ag,pt ve au) soy metaller haricindeki metaller asitler ile etkileştikleri zaman asitler ile tepkime verirler. bu tür tepkimelerin sonucunda tuz ve h2 gazı oluşumu gözlenmektedir.
c) baz-metal tepkimeleri
sadece amfoter metaller bazlar ile bir etkileşim içerisine girdikleri zaman tepkime oluşumu gösterirler. bu tür tepkimelerin sonucunda da aynı şekilde tuz ve h2 gazı oluşumu görülür.
d) aktif metal- su tepkimesi
1. dereceden aktif metaller soğuk su ile dahi tepkime verebilme özelliğinde sahiptir. 2. dereceden aktif metaller ise sadece belli sıcaklıklardaki su buharı ile tepkime verebilme özelliğine sahiptir. bu metaller dışındaki metallerin su ile tepkime verebilme özelliği yoktur. bu tepkimeler sonucunda baz ve h2 gazı oluşumu gözlenir.
e) yer değiştirme tepkimeleri
eğer doğal halde bulunan bir element var ise ve kendisi ile benzer iyonik bağla bağlı olan bir madde ile karşılaşırsa yalın haldeki elementin daha aktif olması durumunda yer değiştirme tepkimeleri oluşabilir. aktif metal aşınırken pasif metal çöker.