0

öncelikle forvet oyuncusunun amacı gol atmaktır ama futbol tek başına oynanan bir oyun değildir takım oyunudur forvet oyuncusu bencil olmamalıdır gerektiğinde insiyatif alabilmeli ve takım arkadaşlarına asist yapabilmeli gol atıp attırmalıdır aynı zamanda zeki ve çevik arkası dönük oyunu bilmelidir futbolda en önemli ve sorumluluğu olan bir mevkidir

0

futbolda forvet bölgesinde yer alan oyuncuların görevi son 3 yıla kadar, ileride gol atan çok koşmayan, pozisyon bulduğu zaman bunu değerlendirmesi gereken bir mevkiydi. fakat günümüzde artık bu sistem tamamen değişmiş durumdadır. forvet bölgesinde yer alan oyunculardan ülkemizi saymıyorum tabii bizde öyle değil işler, avrupa da oynayan takımları varsayıyorum. avrupa da ki takımlar forvet mevkisine aldığı oyunculardan artık sadece gol atmasını değil gol atması dışında ileride pres yapmasını, top kaybı yaşandığı halde takımın savunmasına da bir yere kadar destek vermesini istemektedir. günümüz futbolunda bunun en iyi örneklerini liverpool ve tottenham takımlarında görebiliriz. liverpool ve tottenham takımlarında en ileri uçta yer olan oyuncuları değerlendirecek olursak, onların görevlerine bakacak olursak şu şekildedir. roberto firmino, liverpoolun en ileri ucunda yer alan brezilyalı forvet oyuncusudur. liverpool teknik direktörü jurgen kloop bu oyuncudan şunu istemektedir. ileride top bizdeyken savunma arkasına koşular yapıp kanatlara yakın oyna. ceza sahasına orta açılacağı zaman ise 6 pas çizgisinde pozisyonunu al ve doğru anı bekle. savunma da ki görevin ise takım topu kaybettiği anda orta sahaya kadar rakip oyunculara press uygula top orta sahayı geçip liverpool yarı sahasına geldiği zaman ise kanatlara açıl ve orta saha da sabit kal. ani kontra ataklar da diğer kanat oyuncuları ile birlikte yardımlaşarak bir anda ileriye fırla. liverpool da ki forvet mevkisinde yer alan oyuncunun görevi bu şekildedir. peki tottenham da forvet bölgesinde yer alan harry kane'in görevi nasıl. harry kane firminoya oranla son vuruşu daha iyi olduğu için onu hücum anlamında yorup takım savunmadayken dinlendirmeye geçiriyor tottenham teknik direktörü pochettino. hücum bölgesinde gene görevi aynı firmino gibi olup savunma yapıldığı zaman ise tamamen ileride kalıp kendisini dinlendiriyor yani tottenham savunma yaparken 11 kişi değil 10 kişi yapıyor. onun açığını kapatmak ise orta saha da yer alan oyunculara düşüyor. 2 benzer tipli forvetin görevi bu şekildedir. günümüz futbolunda bunun dışında 1 tip daha santrafor vardır. oda fizikli olup ileride top tutan ve fiziğini kullanıp tuttuğu topları arkadaşlarına dağıtan forvet tipi. bu tip forvetlere en iyi örnek robert lewandowski'dir. lewandowski ileride topu en iyi saklayıp takım arkadaşlarına servis eden ve topu servis ettikten sonra ceza sahasına koşu yapıp pozisyonu golle sonuçlarından forvet tipidir. bunu dünya da yapabilen sayılı forvetlerden birisidir. artık bu tip forvetler çok kalmadığı için çoğu takım ilk örnekte ki gibi forvetler tercih edip o şekilde görev vermektedir. lewandowski gibi bu görevi en iyi yapan bir diğer forvet ise lukakudur. günümüz futbolunda forvet mevkisinde yer alan forvetlerin görevleri yukarıda belirttiğim şekilde 2'ye ayrılmaktadır. bunlar takımların tercihine ve oyuncu tiplerine göre değişiyor.

0

futbolda forvet oyuncuları ileride takımının maçı galip tamamlaması adına skora katkıda bulunan birinci kozu olması, rakip takımların defanslarının ilk öncelik olarak önlem aldığı isimlerdir çünkü bir anlık boşluk da takımının kaderi ile oynayabilirler ve bu yüzden forvet oyuncusu her zaman sahada çok sert müdahalelere maruz kalan bir isim olmaktadır.futbolda forvet oyuncusu fuleli pivot sırtı dönük ve sprinter özelliğe ayrılan tiplere bölünür.