0

askeri politik ve ekonomik açıdan önemli bir konuma sahip olan kıbrısın 1571 de osmanlı lar tarafından alınmasıyla venediklilere ağır bir darbe indirilmi oldu bu yenilgi üzerine venedikliler papanında desteğini alarak ispanya ve maltayla birlikte bir haçlı ittifakı oluşturdular bu ittifakın yaptığı anlaşmaya göre türklerle sürekli mücadele edilmeliydi bunun üzerine ittifakın oluşturduğu donanma doğu akdenize doğru harekete geçti bu gelişmeler üzerine osmanlı donanması önce girit taraflarına sonrada mora açıklarına ve adriyatik denizlerine ordanda inebahtı körfezine geldi inebahtı körfezinde yapılan deniz savaşı şiddetli çarpışmalara sahne oldu bu savaş sırasında kaptanı derya ali paşa şehit oldu sadece kılıç ali paşa komutasındaki gemiler haçlılara kayıplar verdirerek istanbula dönebildi gösterdiği başarı nedeniyle kendisine kılıç ali paşa adı verildi ve kaptanı deryalığa getirildi akdenizde bir çok adada akdenizde bir çok adada egemenliğe sahip olan osmanlı devleti için bu yenilgi çok sarsıcıydı osmanlının akdenizdeki üstünlüğü ciddi bir yara aldı ancak sokullu mehmet paşa bu askeri üstünlüğü yitirilmediği ni ispat edercesine kılıç ali paşaya 5 buçuk ayda 250 parçadan oluşan güçlü bir donanma hazırlattı ve bu donanmayı akdenize gönderdi bunun üzerine venedik devleti barış yapmak zorunda kaldı

0

1571 yılında olan savaş osmanlı ve venediklilerin ağırlıklı olduğu haçlılar arasında olmuştur

0

inebahtı deniz savaşı 1571 yılında osmanlı donanması ile haçlı donanması arasında olmuş. inebahtı deniz savaşında venedik ve ispanya tarafında ağırlıklı olarak teşkil olarak haçlı donanması inebahtı deniz savaşında osmanlı donanması yenilgiye uğramıştır.

0

inebahtı deniz savaşı: 1571 yılında gerçekleşmiştir. kanuni sultan süleyman'ın ölümünden sonra başa geçen ikinci selim ilk seferinni kıbrıs üzerine yaparak burayı fethetti buranın fethi hiç kolay olmamıştı. bu fetihten sonra sokullu'nun öngörülerine göre yeni bir haçlı seferi oluşturuluyordu bunun üzerine osmanlı devleti'de savaşa hazırlık yapmıştır. sokullu mehmet paşa'nın ileri görüşlülüğü doğru çıkmıştır. kıbrıs'ın alınması avrupa devletleri'ni kızdırmış ve yeni bir haçlı birliği oluşturmuştur. haçlılar ile osmanlı arasında yapılan bu savaşı osmanlı donanması kaybetmiştir.