0

inebahtı deniz savaşı 1578 yılında osmanlı devleti ile haçlı donanması halinde olmuştur. osmanlı devleti yenilgiye uğramıştır.

1

inebahtı deniz savaşı; 7 ekim 1571 yılında haçlı donanmalarıyla osmanlı devleti arasında yapılmıştır. inebahtı yakınlarında yapılan deniz savaşıdır. osmanlı devletinin başında ıı. selim vardı. osmanlı devletinin yükselme döneminde ki bu savaşta osmanlı donanması büyük hasar görmüştür. bu savaş osmanlı devletinin yükselişinde ki en büyük deniz mağlubiyeti olarak anılmaktadır.

2

ikinci selim döneminde sefer düzenlenerek kıbrıs'ın fethi üzerine avrupa devletleri kıbrıs'ı geri almak için seferber olmuş venediklilerin öncülüğünde kıbrıs'ın intikamını almak için osmanlı donanması üzerine sefer yapmışlardır. osmanlı donamasının başında serdar petrev paşa vardır. zaten seferden dönmüş olan donanma yorgundur. direk üzerlerine saldırılması nedeniyle ağır zayiat verilmiştir. osmanlı donanmasının büyük kısmını bu savaşta kaybetmiştir.

bu savaşla avrupa'da hakim olan türklerin yenilmezliği inancı kırılmış ve psikolojik bir galibiyet sayılmıştır. osmanlı denizciliğinin ilk büyük yenilgisidir. donanmanın tamiri ve yenilenmesi için büyük bir zaman ve emek sarf edilmesi gerekmiştir. yeniden kurulan donanma akdenize açıldı ve tunus'u fethetti.

bu savaş, son haçlı seferi sayılır. venedik, kıbrıs'ı geri almak istemiş olmasına rağmen alamamıştır. venedik ticarete devam edebilmek için osmanlı ile yeniden ahidname imzalamak istemiştir ve imzalamıştır. böylece savaş kaybedilmesine ramen venedikten vergi alınmaya devam edilmiş ve kıbrıs için de tazminat alınmıştır.