1

zülfüyare dokunmak, kişinin söylemiş olduğu şeylerden ya da yapmış olduğu hareketlerden dolayı, hatırı sayılır insanları üzmesi ve kırmızı anlamına gelen bir sözdür. zülfüyare dokunmak sözü ise şu şekilde ortaya çıkmıştır eski zamanlarda iki genç aşık varmış ve adam sürekli olarak çok genç ve güzel olan sevgilisinin zülüflerini güzel sözler söylemeye çalışırmış ancak alıngan olan sevgilisi adamın söylemiş olduğu her lafta bir anlam aramaya başlamış ve sürekli olarak sen benim zülüflerini yeteri kadar değer vermiyorsun ve bahaneler ile güzel değil kötü göstermeye çalışıyorsun diyerek genç adamı hep zor durumda bırakmıştır. zülüflerini ipeğe benzettim de onlar kadar güçsüz mü diyerek kızmış, rüzgardan daha aldığı zaman rüzgarı kızdığında ise sen rüzgarı bahane ederek benim saçlarımın dağınık olduğunu ima ediyorsun diyerek sinirlenmiş hal böyle olunca da genç delikanlı bir süre sonra ne yaparsam yapayım yarime yaranamıyorum diye düşünerek ağzına zülüf kelimesini almamaya yemin etmiş. zülfüyare dokunmak kelimesi de bu hikayeden yola çıkarak ortaya çıkmış bir kelimedir.

0

zülfüyare dokunmak , söylediği bir söz ya da yaptığı bir davranışla güçlü ve hatırlı kimseleri veya bir makamı gücendirmek, kırmak anlamına gelir.

0

söylediği bir söz ya da yaptığı bir davranış la güçlü ve hatırlı kimseleri veya bir makamı gücendirmek kırmak anlamına gelir.

0

işbaşındakileri ya da kırılması doğru olmayan kişileri gücendiren söz söylemek ya da davranışta bulunmak gücenikliğe yol açmak anlamına gelir

0

darılmak gücenmeye gidecek bişi yapmak demekmiş