0

bu konunun adı ne zaman geçse hem bir duygulanmama ve gözlerimde yaşlanma aklıma gelir. bosna hersek gelir aklima.
rahmetli aliya izzetbegoviç gelir aklıma. bundan 24 yıl önce 11 temmuz 1995 srebrenitsa katliamı gelir aklıma. 24 yıl önce boşnaklar 3 yıl boyunca soykırıma tabi tutuldular. sovyetler birliğinin dağılması ve berlin duvarının yıkılması ile birlikte batı kanlı ellerini bulaştırdığı bu topraklara ölümü acıyı ve gözyaşını bırakmıştır. şöyleki 27 mayıs 1992 de kuşatma altındaki saraybosnanın vase miskin sokağında meydana gelen patlama sonucunda 17 sivilin hayatını kaybetmesi 108 kişinin de yararlanmasının ardında sırpların olduğu ortaya çıkmış. nisan 1992 de ise srebrenitzanın dışında bulunan bratunac köyünde yaklaşık 350 boşnak kardeşimiz sırp paramiliterleri ve özel polis güçleri tarafından işkenceye tabi tutulmuş ve öldürülmüştür.
1992 yılında başlayan ve 3 yıldan fazla süren bu savasın sonunda yaklaşık 250 binin üzerinde insan katledilmiştir. işte tamda burada mavi kelebeklerin hikayesi başlar. sırplar yapmış olduğu katliamların ardından boşnaklara ait cesetleri derin ve kimsenin bulamayacağı alanlara gömmüşlerdir. savaşın bitmesi ile birlikte bosna devleti bu mezarların ortaya çıkarılması için bir çalışma başlatmıştır.
bu çalışmalar sırasında bazı bölgelerde yoğun bir şekilde görülen mavi kelebekler dikkati çekmiş.
bu kelebekler türü yalnızca mezarların üzerinde açan bir adına ölüm çiçekleri denen bitkiler ile beslenmektedirler.mavi kelebeklerin görüldüğü yerlerin kazılması sonucu ise yaklaşık 300 adet toplu mezara ulaşılmıştır. insanoğlunun yapmış olduğu hiçbir kötülüğü örtemeyeceğinin kanıtı olan mavi kelebklerin hikayesi bu şekildedir. allah bir daha böyle bir acıyı zülumu hiç kimseye yaşatmasın. rahmetli aliya izzetbogoviç in mektubununun okunuşunu her okuduğumda tüylerim kalkar, diken diken olur. içimde onlar akarşı bir kıpırtı olur. en önemli sözü benim için bu idi.
onların mezarlarını biz bulmadık.
kelebekler buldu. mavi kelebekler. sadece toplu mezarların olduğu yerde biten bir çeşit bitkiyle beslendikleri için bazı bazı bölgelere kümelendiklerini anladık. nerede mavi kelebek gördüysek orayı kazdık. binlerce şehidimizi çıkarıp potocarideki şehitliğe defnettik. ulan gene gözlerim doldu.
mektubu okuyun tekrardan.