1

siyanür ne demektir?

2 cevap
0

siyanür bir tür zehirdir. siyanür bazı yiyeceklerde de bulunur. örneğin, kiraz, mısır, şalgam, fasulye gibi. bunlar doğal siyanür içerir ve böbreklerden dışarı atıldığı için vücuda zarar vermez. yanlız dışardan aşırı miktarda siyanür alınırsa öldürür. siyanür bazı hayvan ve böceklerde de bulunur . siyanür genellikle madenlerde kullanılır. ama atıkları çok tehlikelidir . ayrıca bazı endüstriyel alanda da kullanılır.

0

hidrosiyanik asidin tuzu veya esteri olan çok güçlü bir zehirdir.
bilinen adi : siyanür - cyanide
kategorisi : inorganik
içeriği : nacn - h2o
herhangi bir şekilde görülebilen zararli bir maddedir. hidrocyanide gibi gaz şeklinde görüleceği gibi potasyumcyanide gibi kati olarak da muhafaza edilebilir.
bilinen en tehlikeli zehirlerden biridir. .
0,2 gr siyanür 10 kg ağirliğinda bir insani bir kaç dakika içinde ölümüne sebep olabilir.
karbon monoksit gibi hücerel asfeksi yoluyla ölüme yol açar.
metalurji endüstrisinde de kullanilmaktadir.
metaller ve organik maddelerle reaksiyona ve etkileşime girebilmektedir. laboratuvar ortaminda elde edildiği gibi doğal ortamda da bazi bakteriler mantar türleri ve yaosun türleri tarafindan salgilanmaktadir. ve bazi besin maddeleri ile bitkilerde düşük miktarda siyanür içermektedir.
çok şaşirtici bir özelliğde çok düşük oranda alinan siyanürün bir kismi vücut içinde b 12 vitaminine dönüşür.
genellikle günümüzde definecilerin vazgeçilmez ve favori kimyasallarindan birisidir.
arkadaşlar ya kiraz çekirdeği yada vişne çekirdeğinde de var diye biliyorum. sakin çekirdekleri kirip yemeyin kaçtan sonra zehirlediğini unuttum ama onlarda da var bu kimyasal.