1

osmanlı imparatorluğu dönemindeki kalemiyle sınıfı; devletin bürokratik ve mali işleriyle ilgilenen, gerekli yazışmaları yapmaka görevli sınıftır. bu sınıfta; nişancı, defterdar, reisü'l küttab bulunmaktadır.

0

osmanlı devletinde kalemiye sınıfı bürokrasi maliye ve yazışma alanlarındaki görevlidir.bu görevlerin çoğu daha sonra günümüzdeki bakanlıklara çevrildi.kalemiye sınıfını mensup olan görevliler nişancı,defterdar, reisülküttap ve katiptir.bu görevlerin yetkilerinden bahsedecek olursak ilk olarak reisülküttap dan bahsetmek isterim.reisülküttap önceleri nişancıya bağlı bir katip iken 17.yüzyıldan itibaren dışişlerinden sorumlu hale gelmiştir.defterdarsa devletin malı işlerinden sorumlu görevlidir ve asli görevi bütçeyi hazırlamaktır.rumeli defterdarı kıdem bakımından anadolu defterinden daha üstün tutulmuştur. nişancı isimli görevli ise fethedilen arazilerinin kayıtlarını tutup,bu konu ile ilgili özel olan deftere yani tahrir defterine kaydederdi.

0

kalemiye sınıfı, yazı ve bürokratik işleriyle ilgilenen bir sınıftır. kalemiye sınıfında nişancı, reisü'l küttab, defterdar gibi kişiler bulunurdu.
nişancı: yazı işleriyle ilgilenen bir sınıftır.
defterdar: mali işlerle ilgilenen sınıftır.
reisü'l küttab: nişancının işleri yoğunlaşınca bu sınıf açılmıştır. reisü'l küttab günümüzdeki dışişleri bakanıdır.