0

halifelik cumhuriyetcilik onundeki en buyuk engel oldugu icin ikiligi olusturup halk uzerinde baskuci bir otorite olusturdugu icin kaldirilmistir.

0

cumhuriyet ile birlikte devletin seküler sisteme geçip bu konuda yaptığı çalışmalar, halifelik makamının varlığı ile çelişki içerisine girmesine sebebiyet verecekti. seküler yapıya sahip bir devlette halifelik benzeri bir kurumun olması söz konusu değildir. bunun yanında zaten son dönemde görüldüğü üzere halifelik makamının hiç bir gücünün ve etki alanının olmadığı aşikardır. osmanlı ilk defa kırım savaşında halifelik makamının gücünü kullanma yoluna gitmiş, özellikler 1. dünya savaşı süresince bunu sık sık kullanma yoluna gitmiştir. ancak bu hiçbir sonuç vermemiş hatta osmanlı egemenliğindeki müslüman araplar 1. dünya savaşı süresinde osmanlıya karşı savaşmışlardır. buda halifeliğin artık sadece temsili bir makam olarak görüldüğünü ortaya koymaktadır. bunun yanında ciddi bir bütçeye sahip olması, son halifenin devlet lideri gibi hareket etme çabası gibi nedenler halifelik makamının kaldırılması için neden olmuşlardır.

0

milliyetçilik ve milli egemenlik düşüncesi üzerinde kurulmuş olan yeni türk devletinin yapısıyla saltanat ve halifelik bağdaşmadığı için, halife abdülmecit efendi'nin hükümetin talimatlarının dışında çıkmaya ve devlet başkanı gibi hareket etmeye çalıştığı için , halifelik bütçesinin çok yüklü olması ve bu durumun ankara'yı zor durumda bırakıyor olması , yapılacak olan inkılap çalışmalarının önünde halifeliğin bir engel gibi görülmesinden dolayı bu tür sebeplerle 3 mart 1924 'de halifelik kaldırılmıştır . bunun sonucunda ; laik devlet yapısının oluşması için zemin hazırlanmıştır . ileride yapılacak olan inkılaplar uygun bir ortam sağlanmıştır . din işlemlerinin doğru ve düzenli bir şekilde devam etmesi ve izlenebilmesi için çalışmalara başlanmıştır . . milli egemenlik daha da güçlenir hale gelmiştir .

0

hafiflik dönemi kölelik donemidir iyikide artık yok çok şükür ki

0

halifelik şeriat yönetimi olduğu için kaldırılmıştır yani herşey yönetenler için güzelyönetilenler için zulümdü iyi kide kaldırılmış