0

anne sütü mucizevi bir besindir. bir bebeğin sağlığı, gelişimi için çok önemlidir. anne sütü mutlaka bebeğe verilmelidir. anne sütüne ek gıdalar hemen verilmemelidir. anne sütü bir bebeğin hastalıklardan korunması için oldukça önemlidir. yenidoğan bir bebek altı aya kadar sadece anne sütü içmelidir. iki yaşa kadar anne sütü verilmelidir. anne sütü annenin yediği, içtiği besinlerden oluşan başka hiçbir şeyin yerini tutmadığı bir besindir. anne sütüne ilk altı ay ek hiçbir şey verilmemeldir. yenidoğan bir bebek yarım saatte bir emzirilmelidir bu emzirme hem bebeğin alışmasına hem de sarılıktan korunmasını sağlamaktadır. anne sütünün mucize gücünü herkes biliyor. bebekler daha sonra günde 8 defaya yakın emziriliyor bir bebeğin doğup doğmadığını kakasını yapıp yapmadığına göre belirtilir. bu duruma dikkat edilmelidir. anne sütünü içen bebekler iki saatte bir emzirilmesi gayet normaldir. gece mutlaka bebekler uyanır bu zamanda mutlaka emzirilip altı kontrol edilmelidir. kesinlikle pekmez, soda gibi şeyler bebeğe verilmemelidir. yok gazını alır yok şu bu. kesinlikle yeni doğanlara sütten hariç bir şey verilmemelidir. iki yaşına kadar süt içen bir bebek sağlıklı bir bebek adayıdır. anne sütünün yararlarının bilincinde olmalıyız.

0

anne sütü bebeğin gelişimi için önemlidir ilk 2 sene onemli

0

ilk altı ay boyunca bebeklerin %100 en iyi besin kaynağı anne sütüdür. araştırmalara göre anne ilk altı ay sadece anne sütü alan bebekler diğer bebeklere göre yaşamı boyunca daha zeki ve başarılı olduğu tespit edilmiştir.

0

bebeğin organ ve sistem gelişimleri doğumdan sonra da devam eder. bu dönemde destekleyici biçimde beslenme zeka gelişiminde oldukça önemlidir. anne sütü bebeğin ihtiyacına özel üretilir. erken ya da geç doğumundan tutun da hangi yağ ve proteine ihtiyacı olduğuna bağlı olarak üretilir. sindirimi kolaydır ve enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. antikor bakımından zengindir. bebeğin anne sütü ile beslendiği durumda dil becerileri, görme ve motor kontrolü daha güçlüdür. vücudun üretemediği esansiyel uzun zincirli çoklu doymamış yağ asitleri beyin gelişimi açısından önemli ve anne sütünde bulunurlar. bunlar omega 3-dha , omega 6-aa gibi. emzirme ile salgılanan hormonlar annenin rahmini toplayici etkiler ile doğum sonrası kanamaları engeller ve vücudun da toparlanması için yardımcı olur. beyin gelişimi için önemli yağlar ve taurin maddesi anne sütünde bulunur. geçelim emzirmenin nasıl olacağına. doğum sonrası ilk bir saat içinde anne bebek arasında tensel temas sağlanmalı, emzirme çalışmalarına başlanmalı. emzirme esnasında rahat bir pozisyonda olunmalı, bebek güvende hissedecek biçimde narince tutulmalı. karnının teninizle temas halinde olması önemlidir. meme ucu kahverengi kısımla birlikte mümkün olduğu kadar büyük bir bölümü bebeğin ağzına verilirken meme c şeklinde tutularak işaret parmağı ile bebeğin çenesine destek verilmeli. baş parmak ile burun deliklerinin denk geldiği yer hafifçe açılmalıdır. kolumuz boynunda elimizle poposunu destekler biçimde tutmalıyız. kahverengi yuvarlak kısmı vermek çok önemli aksi taktirde meme ucu yara ve çatlaklara daha meyilli olur. bebek zor kavrayıp doğru vakumlama yapamayabilir. memeleri iyice boşalttığından emin olun ve her seferinde yarım kalan memeyi önden verin. bebeğe memeyi bıraktırmak içinse önce yandan parmağınizi bastırın. ilk başlarda iki saatte bir ve her istediğinde emzirmek önemli. sonraki dönemlerde üç saate çıkarılabilir.

0

anne sütü bebeklerin gelişimi için çok önemlidir 2 yaşa kadar şart