0

uygur devletinde manihezim dinine inanmışlardır kendilerine ait 18 harfli uygur alfabesini kullanmışlardır yerleşik hayata geçen ilk türk devleti olup tapınaklar yapmışlardır tarım kültürünü geliştirmişlerdir

0

uygur devleti:
orta asya'da kurulmuş olan bir türk devletidir.
742 yılında kurulmuştur.
uygur devletinin kurucusu: bilge kül kağan'dır.
devletin merkezi: ötüken daha sonra karabalasagun olmuştur.
uygur devleti, yerleşik hayata geçmiş olan ilk türk devleti'dir. birçok yeniliği türkler'e kazandırmış olan bir devlettir. uygur alfabesini kullanmışlardır. uygur alfabesi 18 harften oluşmaktaydı. devlet savaşçılık özelliğini kaybetmiştir. göçebe yaşamı yerleşik hayata geçtikleri için sonlandırmışlardır. taşınabilir mimari eserler yerine, kalıcı mimari eserler yapmışlardır. göç ve türeyiş adıyla iki öneli destanları vardır. karabalasagun yazıtları ve kaynanam ve papamkara yazıları da uygurlar'a aittir. uygurlar, maniheizm dinini benimsemiştir. maniheizmi mani adlı bir öğretici tarafından ortaya çıkmış olan bir inançtır. moğollar'ı etkilemişlerdir. moğolların hocası unvanını almışlardır. yazılı eserler bırakmışlardır. çinlilerle etkileşim sonucunda kağıt ve matbaayı kullanmaya başlamışlardır. 840 yılında yıkılmışlardır. moyen çur ve bögü kağan gibi komutanları da vardır. tarım ve ticareti geliştirmişlerdir. adından da anlaşılacağı gibi gelişmiş bir türk devleti'dir.

0

uygur eski türk devletlerinden biridir. yerleşik hayata geçen türk devletlerinden bir tanesidir. uyguk türklerinden kalan eserler ve kaynaklar bulunmaktadır.