0

akarsuların aşındırma ile oluşturduğu yeryüzü şekillerinin başında vadi gelir. beş çeşit vadi oluşumu vardır. bunlar engebeli arazilerde sık görülen "v" şeklinde olan çentik vadi, karstik yerlerde kayaları eriterek oluşan kanyon vadi, "u" biçiminde olup doğu anadoluda sık görülen boğaz vadi, yana doğru aşınma ile yatık yamaçlı vadi ve ege'de yaygın olan yine yana doğru aşınma ile oluşan tabanlı vadidir. ikinci bir aşındırma şekli menderes'tir. bakırçay , gediz, büyük küçük menderes gibi örnekleri ile ege'de yaygın görülen büklümlü vadilerdir. peribacaları ise volkanik tüflü arazi aşınması ile oluşurlar. ülkemizde ürgüp, göreme ve nevşehir'de görülür. diğer aşındırma şekilleri kırgıbayır, dev kazanı ve peneplendir. kırgıbayır kurak arazilerde görülür. dev kazanı şelalelerın düştüğü yerdir.

0

akarsular birçok şekil oluşturur. bu şekillerin bazıları aşınım şekilleri bazıları ise birikim şekilleridir. aşınım şekilleri şunlardır:
-vadi: akarsuyun aktığı yöne ilerleyen yatağa verilen isimdir. çentik vadi, kanyon vadi, boğaz vadi, alüvyol vadi gibi çeşitleri vardır.
-dev kazanı
-peri bacaları
-kırgıbayır
-menderes
-peneplen
-plato