0

mayşelenen, yani öğütülmüş tahılın içindeki nişastanın sıcak su ile tanklarda birleştirilerek şekerli suya dönüşmesi işleminin ardından, fermante edilen ( oluşan şekerli su ve etil alkol mayasının birleşimi ile elde edilen ) üzüm şırasının, pastörize edilerek damıtılması sonucu oluşan yüksek alkollü karşıma suma adı verilir.
meyan kökü eklenerek, bakır imbiklerde anason tohumu ile uygulanan fraksiyonel distilasyon işleminden sonra suma, yüksek alkol oranına sahip olduğundan su ilave edilerek ve tatlandırılarak içime uygun alkol seviyesine getirilir. ardından havalandırılarak rakının olgunlaşması sağlanır. son olarak rakı şişelenmeden önce en az bir ay dinlenmeye bırakılır. fraksiyonel distilasyon yani damıtma sırasında oluşan rakının orta kısmı oldukça yüksek alkollüdür ve bu kısma göbek adı verilir. üst ve son bölümler yerine orta kısmın kullanılarak elde edilen rakıya da göbek rakısı denilir ve diğer rakılara kıyhasla göbek rakısı daha kaliteli olarak kabul edilir.
distilasyon, rakı, vodka, cin, viski gibi içkilerin yapımında uygulanan bir işlem olup, distile edilen içkiler ortalama yüzde 40 civarı alkol oranına sahiptir. ayrıca bu işlem sonrası oluşan içki rengini kaybederek saydan denilebilecek bir hal alır.