0

eş yükselti eğrisi yani izohips, dünya üzerinde herhangi bir yerin hangi yükselti aralığında olduğunun belirtilmesi için kullanılır. bu eğrilerde deniz seviyesi her zaman 0 (sıfır) olarak hesaplanır. her eğri arasındaki yükselti farkı birbiriyle orantılıdır. yani deniz eğrisinden sonraki eğrinin değeri 100 m ise o çizgiye en yakın diğer çizgi 200 m'dir. bu eş çizgilerle haritada hangi bölgenin hangi yükseltiye sahip olduğu bilinebilir. bu durum sadece karalar için geçerli değildir. yanlış hatırlamıyosam deniz derinlikleri de haritalarda bu şekilde gösterilmektedir.
ayrıca eş yükselti haricinde, eş basıncı izobar, eş sıcaklığı izoterm vb adlarıyla yine aynı mantıkla haritalarda görebiliriz.

0

haritacılığın konusudur bu soru. daha çok haritacılar ve yerbilimcileri kullanır. eş yükselti değeri mimari dilde kot diye isimlendirilir. bu kodlara göre de tasarımlarının konumlandırılmasını ve biçimsel yapısını oluştururlar. tabii kimisi bunu göz ardı da edebiliyor. mesela sıfır kotu seçip ya da 3. kotu sıfır kotu farzsayip üstündeki yükseltileri kazdırıp traş edebiliyor. velhasıl esyukselti dediğimiz şey yer yükseklikleridır.