0

üzerlik bitkide genel de nazar değmesin diye kullanılır

0

üzerlik bir bitki türüdür genellikle sıcak bölge olan afrika da yetişir.çeşitleri vardır .ama hepsinin yaprakları yapışkanımsıdır

0

özerklik otunun diğer ismi nazar otu olarak da bilinir ve sedef otu gillerden parçalı yaprakları olan tüysüz ve sarımsı beyaza çalan renkli çiçekleri olan keskin bir kokuya da sahip olan bir bitkidir.
üzerlik otu özellikle sinir sistemi için uyarı etkisi yaptığı için en fazla bu yönüyle bilinen bir ottur. egzama şikayetlerini giderir, ayrıca saç dökülmesinin önüne geçer, mide ağrılarını rahatlatır ,idrar yolu enfeksiyonlarına giderir, bağırsak parazitlerini öldürür, uykusuzluğa karşı sakinleştirici etkisi ile iyi gelir.antidepresan bir etki içerdiği için depresyon geçiren kişilerin kullanması tavsiye edilir, bunun yanında basur tedavisinde kullanılır ve açık olan yaraların kapanmasını hızlandırır.
üzerlik otunun tohumları kullanılmaktadır kurutulan tohumlar kaynayan suyun içerisinde atılarak demlenir ve bu şekilde tüketilmeye hazır hale getirilir.
özellikle polen alerjisi olan kişilerde üzerlik tohumunun kullanılması oldukça faydalı bir etki yaratmaktadır.
üzerlik otunun kadar şifalı olmasının yanında eskiden beri nazara karşı da kullanılan bir bitki olduğu bilinmektedir. insanlar nazardan korunmak için bu otu yakarak tütsü gibi kullanıyorlardı.
ayrıca büyü ile ilgilenen kişilerin de üzerlik otundan yardım aldıkları bilinen bir şeydir.
saman nezlesi gibi bir durumla karşılaştığınızda 2 litre kadar suyun içerisinde özerklik tohumu atılarak kaynatılır ve suyunun içerisinde pamuk batırılarak burun deliklerine konulur bu işlem bir iki hafta kadar devam ettirildiğinde saman nezlesinin şikayetlerinde hafifleme olacaktır.

0

sedefotugillerden asya afrika ve amerikanın sıcak bölgelerinde yetişen değişik türleri olan almaış ve çok parçalı yapışkan yapraklı yeşil ve beyaz çiçekli acı tatta tohumu basık küre biçimde kapsülde bulunan bir bitkidir. türkiyede halk arasında nazardan korunmak için kurusu yakılarak tütsülenir nazarlan korunması istenen kişinin üstüne üflenir. büyüleride kovduğu rivayet edilir.