0

ülkemizde mahalle ve köy muhtarı olabilmek için korunmuş bazı kriterler var.bu kriterlerin hepsi 2972 sayılı kanun çerçevesinde ortaya konulmuş maddelerden oluşuyor.bunlardan bahsedecek olursam ilk olarak muhtar adayının aday olduğu mahallede en azından 6 aydır ikamet ediyor olması şarttır. bunun yanında muhtar adayının türkiye cumhuriyeti vatandaşı olması ve 18 ve üstü yaşta olması gerekmekte. muhtar adayı kuryazar olması gerekiyor fakat buradaki kriter illa herhangi bir diplomaya sahip olması değil sadece okuryazar olması yeterli oluyor. bunun yanında muhtar adayının ağır hapis cezası gerektiren herhangi bir suçtan dolayı kesinleşmiş mahkeme kararında olup hüküm giymemesi şartı var.bu şartı uymayıp muhtar adayı olup kazanmış olan kişilerde sorumlu seçim kurulları tarafından adaylıkları ve kazandıkları muhtarlık iptal ediliyor.bunun yanında muhtar adayının herhangi bir şekilde hak mahrumiyeti ve kısıtı haklara sahip olmaması gerekiyor. bu kısıtlılık dan kastımız herhangi bir şekilde kanun gereği belli başlı kararlar alırken onay alıp vasi biri tarafından onaylanması gereken davranışlara sahip olması manasına geliyor.son olarak da diğer kamu görevlilerinin de olduğu gibi muhtar adayının herhangi bir şekilde kanunda belirtilmiş olan yüz kızartıcı suçlardan dolayı herhangi bir şekilde kesinleşmiş hüküm giymemesi şartı var.bu şartı uygun olmayan adaylar da yine aynı şekilde kazansalar dahi muhtarlık vazifesini yapamıyorlar.

0

muhtarlar köyün başıdır devletin köydeki temsilcileridir.köy sınırı içerisin de köylülere ait ileri yaparlar. muhtar olmak için şartlar ise, belirli suçlardan ceza almamış olmak gerekir. bunlar arasında, hırsızlık yapmamış olmak, kaçakçılık yapmamış olmak, dolandırıcılık sucu işlememiş olmak, sahtecilikten hüküm gitmemiş olmak, inancı kötüye kullanmamak, ağır hapis cezası almamış olmak, kamu hizmetleri konusunda yasaklı olmamış olmak gerekir. muhtar seçimi bulunduğu mahalle de ya da köy halkı tarafından gerçekleştirilir. 5 yılda bir yapılan seçimler ile birlikte siyasi partilerden bağımsız olarak adaylığını koyan muhtar adayları, mahallesi de bulunan kişiler tarafından gizli oy kullanımı usulü ile seçilir.

0

selamun aleykum başkanın aracılığıyla bir insan muhtar olabilir muhtar vaatleri vardır mahalle muhtarı bile vaat sunar kampanyaca yapar yol yaparlardı park yaparlar okul yaparlar mahalleye muhtar adayı gibi oturan birileri vardır mahalle maçı düzenlerler mahalle teşkilatları vb sosyal veya kültürel faaliyetler yaparlar bilgili okumuş olmaları lazımdır bu yüzden bilgili ve tutumlu bir muhtar adayi olmak için çok çalışmak ve çabalamak gerekir.

0

muhtar olmak için, okur yazar olmak gerekiyor. yani diploma şartı yoktur. en az 6 aydır orada ikamet etmek gerekiyor. türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekiyor, on sekiz yaşını doldurmak gerekiyor.