0

dağların oluşumu çok güzel soru. bu soruya çok uzun bir cevap yazıp paraya para dememek var dı şimdi ama biraz kısa tutacağım.
yer kabuğunu şekillendiren yani düzlükleri çukurları dağları oluşturan iki ana etken vardır. bu etkenler dış kuvvetler ve iç kuvvetler olarak tanımlanır.
dış kuvvetler: rüzgar, akarsu, buzul, meteor ve insanlar en önemlileridir.
iç kuvvetler: yer kabuğunun şekillenmesinde dış kuvvetlere nazaran daha etkilidirler. başlıcaları orojenetik hareketler ve volkanik faliyettir.
volkanik faliyet bilirsiniz işte yanar dağ patlar; lav kül püskürtür falan asıl altta yatan neden orojenik hareket yani levhaların hareketleri dir.
yer kabuğu 7 adet büyük levhadan oluşur bu levhalar mağmanın üzerinde yüzer durumdadır. mağma kendi içerindeki sıcaklık farkından dolayı sıcak olan kesimden daha soğuk olan kesime doğru akmaktadır. bu hareket sırasında mağma içerinde yüzen levhalar mağma ile bereber hareket etmektedir. bu hareket sırasında birbirinden farklı yönlerde hareket eden levhalar çarpışır. her şey bu çarpışma sonucu olur aslında çarpışan levharın yoğunluklarına göre ya kıvrımlı bindirmeli sıradağlar oluşur, yada biri diğerinin altına dalarak mağmanın derinliklerinde eriyip okyanusların ortasında adalar oluşturur örneğin japonya. oluşan bu yapılar dış kuvvetler tarafından makyajlanıp üzerine çıkılası güzel manzaralı dağları oluşturur.

0

dağlar belli yükseltilere ve girintili çıkıntılı jeomorfolojik unsurlara sahip olan yüksek noktalardır. bu dağların oluşumu ise horst ve graben hareketlerinin sonucunda alçalma ve yükselme faaliyetlerinin sonucuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.