1

çağdaş dünyada demokratlaşmanın 3. (üçüncü) dalgası, 25 nisan 1974 tarihinin gecesinde portekiz'in lizbon şehrinde, bir radyo istasyonunun "grandola vila morena" şarkısını çalmasıyla beklenmedik ve düşünülmedik biçimde başlamıştır. bu yayın lizbon ve civarındaki askeri birlikler için, movimento das forcas armadas (mfa) başındaki genç subaylar tarafından titizlikle hazırlanmış bir hükümet darbesi planını gerçekleştirmek üzere harekete geçme sinyaliydi. darbe güvenlik polisinin küçük ölçüdeki direnişiyle, etkin ve başarılı şekilde gerçekleştirilmiştir.
huntington'a göre, küreselleşmenin hikayesi ile üçüncü dalga'nın hikayesi yazılmıştır. küresel süreç, demokrasinin önüne çekilen bütün setleri yıkıp geçerken ekonomik piyasaları da serbestleştirerek, hukuk kurallarını evrenselleştirecek ve insan topluluklarını özgürleştirecekti. ancak beklenen olmadı.
yirminci yüzyıl sonlarının önemli, belki de en önemli küresel siyasal gelişmesi olan, yaklaşık otuz ülkenin, demokratik olmayan siyasal sistemlerden demokratik siyasal sistemlere geçişidir. 1974 ile 1990 yılları arasında gerçekleşen demokratikleşme dalgasıdır.