0

eğitim öğretim ilkeleri şunlardır:
1. öğrenciye görelik veya düzeye uygunluk: bir öğrencinin ilgi, ihtiyaç, yetenek, hazırbulunuşluk gibi bierysel farklarını dikkat alarak eğitim verilmelidir.
2. somuttan soyuta ilkesi: çocukların zihni somuttan soyuta doğru çalışır. soyut olayları ancak somut örneklerle vererek öğrencilerin zihnine yerleştirebiliriz. örneğin: ilkokulda çocuklara önce nesnelerle daha sonra zihinle matematiksel işlemler yaptırılması somuttan soyuta ilkesine örnektir.
3. bilinenden bilinmeyene ilkesi: çocuk yeni öğrenilenleri bilinenlerle ilişkilendirerek akılda daha kolay tutar.
4. yaşama yakınlık veya hayatilik ilkesi: bir öğrenciye öğretim ortamı hazırlanırken hayatta karşılaşabileceği durumlara yer verilmelidir. bu sayede öğrenci öğrendiklerini yaşama yansıtabilir.
5. yakından uzağa ilkesi: çocuk sürekli yakın çevresiyle iletişim halindedir. yalın çevresini dahai iyi anlayabilmek için örnekler önce yaşadığı çevresen daha sonra uzak çevreden verilmelidir.
6. basitten karmaşığa veya kolaydan zora ilkesi: öğretim etkinliklerinden konular kolaydan başlayarak aşamalı olarak zorlaştırılmalıdır. bu ilke öğrencilerin özgüvenini arttırır.
7. yaparak ve yaşayarak öğrenme ilkesi: bir öğrenci eğer bir işi kendisi gerçekleştirirse kalıcılığı da o denli yüksek olacaktır. birey öğrenme sürecinde pasif değil, aktif olmalıdır.
8. bütünlük ilkesi: öğrencilerin duyuşsal, bilişsel ve psikomotor yani tüm yönlerinin geliştirilmesidir. tüm yönlerinin dikkate alınmasıdır. farklı içeriklerin birbirini desteklemesi oldukça önemlidir.
9. açıklık veya ayanilik ilkesi: bir içeriğin öğrenciler tarafından kolayca anlaşılmasıdır. ne kadar çok duyu organı kullanılırsa konular o kadar açık olmaktadır.
10. güncellik aktüalite ilkesi: içeriğin güncel olaylarla ilişkilendirilip desteklenerek öğrenciye sunulmasıdır.
11. ekonomiklik: öğretimin amaçlara en az zaman, para ve emek harcanarak ulaşılacak şekilde planlanmasıdır.