-1

badminton nedir nasıl oynanır ?
tüytop ya da badminton raket ve bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir oyundur, kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynan bir oyun olan badminton, file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amaacına dayanan bir spor dalıdır.

badminton, kolayca öğrenebilen, bay ve bayan, 7 yaşından 77 yaşına kadar bütün yaş gurubunda insanların yapabildiği eender sporlardandır şiddet içermemesi, oynaması ve seyredilmesi zevkli olması nedeniyle bayanlarında büyük ilgisini çekmektedir tenis oyunları gurundan olması nedeniyle rakipler arasında bir netfile bulunur dolasıyla herkes kendi ayrılan sahada oynar, tüy top oldukça zararsızdır,böylece yaranma ve sakatlanma riski en düşük etkinliklerdendir her yaşta ve her performans düzeyinde oynanır ve zevk verir, kişiyi zorlamaz, aşırı yüklenmenin kötü sonuçları oluşmaz . özelikle ayak harektleriyle sahayı tutma ve hamleleriyle türklerin ata sporu kılıç kullanmaya benzemektedir

0

topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır . badminton kolayca öğrenebilen bay ve bayan 7 yasından 77 yasına kadar bütün yaş grubunda insanların yapabildiği ender sporlardandır. şiddet içermemesi, oynaması ve seyredilmesinin zevkli omlası nedeniyle bayanların da büyük ilgisini çekiyor. teniz oyunları gurubundan olması nedeniyle rakipler arasında file bulunur . dolayısıyla herkes kendine ayrılan sahada oynar ve topu oldukca zararsızdır. boylece yaralanma veya sakatlanma riski en düşük etkinliklerdendir .
her yaşta ve her performans düzeyinde oynanır ve zevk verir kişiyi zorlamaz, aşırı yüklemenin kotu sonuçları oluşmaz özellikle ayak hareketleriyle sahayı tutma ve hamleleriyle türklerin ata sporu kılıç kullanmaya benzemektedir

0

iki raket ile oynanır. topu tenis topuna göre değişiktir

0

iki kişi veya ikişerli takımlar halinde oyananır raket ve mantarlar kullanılır her set 15 puanlıktır 15 e ilk ulaşan taraf 2 farklı kazanıyorsa seti alır

0

badminton iki kişi veya ikişer kişiden meydana gelen iki rakip grup tarafından raket ve mantardan yapılma tüylü bir topla 155 cm yüksekliğinde 76 cm lik bir filenin tam ortadan ikiye bölündüğü 518 cm en ve 1340 cm boyunda dikdörtgen bir alanda oynanan bir oyundur rakip taraftar topu karşı tarafın sahasına düşürmeye çalışarak puan ararlar sadece servis kullanan taraf puan kazanabilir her bir set 15 puanlıktır ve 15 e ilk ulaşan taraf en az 2 puan fark varsa seti alır oyunda saha ve başlama vuruşu yazı tura ile belirlenir yazı tura atışını kazanan servis atmak ya da karşılamak konusunda bir seçim yapar ve oyuna servisle başlanır servis atan oyuncu topu raketle bel seviyesini geçmeden yukarıdan aşağıya doğru gönderir

0

badminton bir top ve raketle oynanan aslında bilindik bir oyundur. aynı zamanda dünyanın en hızlı oyunlarından biridir. badminton raketi tenis raketinden daha hafif ve ince bir yapıdadır top da tüy veya sentetik olabilir badminton sahası da dikdörtgen biçimdedir oyunun kurallarına gelecek olursak; öncelikle oyunda saha seçimi ve başlama vuruşu yazı tura atışı ile belirlenir atışı kazanan oyuncunun sahanın çizgilerle belirtilmiş sağ köşesinden servis atışı yapması ile oyun başlar oyunun amacı topu file üzerinden rakip alana atmak ve geri dönen topu karşılayarak rakip zemine düşürmeyi sağlamaktır. servis atılırken de top bel seviyesini geçmemelidir ve servis atan sporcu eğer skoru tek ise sahanın solundan eğer skoru çift ise de sahanın sağında kullanılır. örneğin sayısın üç olan sporcu servisi soldan kullanırken sayısı 4 olduğunda da servis kullanmak için sağ tarafa geçer. servis atışının sahanın çapraz bölgesine atılması zorunludur bu yüzden servisi karşılayan sporcu atış yapan sporcunun karşı çaprazında bekler. servis atıldıktan ve karşılaştıktan sonra oyuncular sahanın herhangi bir yerinden vuruş yapabilirler. badminton oyununda her set 21 sayı üzerinden oynanır. skorun 20-20 olması durumunda ise set 21’de bitmez bu istisnadır ve böyle bir durumda 2 sayı fark yapan sporcu seti alır. set bitiminde oyuncular saha değiştirirler ve bir sonraki sete başlama hakkı önceki seti kazanan sporcunundur. sonuç olarak da toplamda 2 set kazanan sporcu maçı kazanmış olur.

0

yani ne söyliyim ki geçen okulda kavga ettim badminton yüzünden oyun çok saçma spor hocamız az daha raketi gözüme sokuyordu bu ne saçma bi iş kurallarını bilmiyorum ama raketle kavga etmek çok zevkli bir de uzun yazınca daha fazla para geliyormuş yazalım bari acaba mantıklı olmasına gerek var mı yazdıklarımın neyse önemli değil para versin yeter saçmalamaktan yoruldum ama daha fazla para lazım sıkıntıdayız şimdi mağazalarıda kapatıyo babam zaten geçen hafta italyaya gittim ordaki firmalarda berbat dünya genelinde zaten ekonomik sıkıntı var ama türkiyede daha beter tayyip baba dedik harbiden babamız oldu anamızı neyse boş verin sıkıldım yazmaktan kuzene sordum şimdi daha yazıyımmı diye bakıyım dedi

0

çok ilginçtir ama badminton topun en hızlı gittiği spordur. hızı saatte 500 km ye kadar çıkabilmektedir.

0

iki raket ve kaz tüyünden imal edilmiş olan topla oynanan bir oyundur. oyunun temel amacı ortadaki file üzerinden topu rakibin yarı sahasına düşürmektir. badminton kolaylıkla öğrenilecek bir spor olup her yaştan insanın rahatça yapabileceği bir etkinliktir.
badminton sahasının ortasında bulunan filenin
boyu 1.55 metre raketlerin boyu 65,5 cm, sahanın eni 6.10 metre , boyu 13.40 metre , badminton topu ortalama 3.5 cm çapında olmalıdır. badminton 1 adet kaztüyü top , 2 raket ve badminton ayakkabıları ile oynanır.
teorik olarak badminton heryerde oynanabilsede , rüzgarlı havalarda badminton oynamak pek mmümkün olmayabilir. badminton için günümüzde en uygun alanlar , kapalı spor salonlarıdır.

0

badminton tenis kortuna benzer şekilde bir sahaya sahiptir bu saha tenis kortuna göre daha küçük olmakla birlikte oyuncuların kullandıkları topta diğer tenis toplarından farklı olarak hafif yukarıya doğru vurunca aşağıya doğru süzülme hareketini gösteren tarzda bir top kullanılır.genel kuralları yani servis atma kuralları tenis oyununa benzer iken backent gibi hareketlerin topun yavaş düşüşünden dolayı kazandığımız zaman farkından dolayı çeşitli hareketlerle vuruşumuzu ve oyunumuz sergilememizi sağlayan bir oyundur.çok zevkli bir oyun olmasından öte kız tavlama konusunda veya kız arkadaşınızla keyifli vakit geçirmek isteyenlerin tercih edebilecegi eğlenceli çok yorucu olmayan keyfine oynanan bir spor dalıdır.

0

badminton oyun kuralları badminton raket ve bir tüylü topla oynanan benzeri bir oyundur. topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır. topu oldukça zararsızdır. böylece yaralanma veya sakatlanma riski en azdır.

0

badminton en az 2 en fazla 4 kişi ile oynanabilen bir spordur şahsen kendim profosoyonel olarak oynadım topu çiçek gibidir ucunda mantar vardır topu hiç yere sektirmeden oynanır kim gelen topu karşılayamaz yere düşürürse kaybeder

0

iki veya dört kişiyle voleybol filesinden daha kısa bir filede tenis raketi benzeri bir raketle tüy topla oynanmaktadır.

0

badminton oyunu ne bilmiyorum daha önce hiç duymadım :

0

diğer adı 'tüytop' olan badminton, raket ve bir tür tüylü topla oynanan, tenise çok benzeyen bir oyundur. kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynandığı için, diğer ismi tüytoptur. badminton; topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmemesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır. kuralları ;
- iki kişi ile ya da iki kişilik rakip gruplarla oynanır.
- rakip takımlar tüylü topu karşı grubun sahasına düşürmeye çalışır.
- oyunda sadece servis atan takım puan kazanabilir.
- her set 15 puan değerindedir. 15 puana ilk ulaşan takım setin galibi olur.
- oyuna ilk başlayacak olan takım yazı tura atarak belirlenir.
- servis atan kişi mutlaka iki ayağınında yerle temasını kesmemelidir.
- servisten çıkan top karşı sahaya ulaşmazsa, dışarı çıkarsa ya da tavana çarpıp düşerse top dışarda sayılır.
- servis atacak olan oyuncu karşılayan tarafın hazır olmasını beklemek zorundadır. karşılayan taraf hazır olmadan atılan servis sayılmaz. fakat karşılayan oyuncu topu karşılamak için hamle yaparsa bu durum kural ihlali sayılmaz.
- 155 cm yüksekliğinde 76cmlik bir filenin tam ortadan ikiye bölündüğü 5.18 m en ve 13ç40 m boyunda dikdörtgen bir alanda oynanır.
- yazı tura atışını kazanan kişi servis atmak veya karşılamak konusunda bir seçim yapar ve oyunu servisle başlatır.
- servis atan oyuncu topu raketle bel hizasını geçmeden yukarıdan aşağıya doğru gönderir.
- topun mantarlı kafa kısmının aşağıya bakması zorunludur.
- oyun sahasının 13.4 m boyu ve 5.18 m eni vardır.
- çiftlerdeyse bu ölçülere 42 cm daha eklenir.
- saha enine tam ortadan fileyle ikiye bölünmüştür.
badmintonda puanlama ve sayi kazanma;
aksi kararlaştırılmadığı sürece taraflar en çok üç set oynar. yalnızca servis atan kısım puan kazanabilir. tek erkekler ve çiftler karşılaşmalarında 6 sayılı kuralda sözü edilen durum dışında, 15 sayısına ilk olarak ulaşan taraf seti kazanır. tek bayanlar karşılaşmalarında, 9.6 sayılı kuralda sözü edilen durum dışında, 11 sayısına ilk ulaşan taraf seti kazanır. uzatmalar set skorunun 14-14 olduğu durumlarda ( tek bayanlarda 10-10), ilk önce 14 sayısına ulaşan taraf seti uzatma hakkına sahip olur. bu uzatma hakkı ancak yukarda belirtilen sayıya erişildiği an ve bir sonraki servis atışı yapılmadan önce kullanılabilir. uzatmalar, durum 14-14 iken uzatmaya gidildiğinde 3 sayı kazanılır.
badmintonda yari saha değişimi nasil yapilir?
birinci setin bitiminde eğer oynanacaksa üçüncü set öncesinde ve üçüncü setten ya da tek set üzerinden yapılan maçlarda önde giden taraf 11 sayılık sette 6. sayıya ulaşınca, 15 sayılık sette 8. sayıya ulaşınca yarı alan değişimi yapılır.
oyuncular kurala göre yarı alan değişimi yapmayı ihmal etmişlerse hata anlaşıldığı anda yarı alan değişimi yapılır ve o andaki sayılar geçerliliğini korur.

0

badminton 1v1 veya 2v2 olarak oynanan bir oyundur top oyun dışına çıkana kadar tur devam eder ilk 21 sayıya ulaşan seti kazanıyor set 20-20 olursa uzatmalara gidip ilk puanı kim alırsa o kazanıyor
set 30-30 olursa 20-20 de olduğu gibi 31. ci sayıyı yani bir sonraki sayıyı alan kazanıyor top kimin tarafından düşerse karşı takım puanı alıp öne geçiyor

0

bu oyun cok eskilere dayanır arkadaşlar belli bi sayıya ulaşan setleri kazanıyo
raket tarzı sopalarla oynanır
malzemesini bilmediğim topla oynanır
ülkemize uzak bi spor dur ben şahsen dışarda kimse yi görme dim böyle oynayan

0

badminton son zamanlarda rövaşa çıkan yeni yeni bilinen bir oyundur tenis raketlerine benzer raketlerle oynanır fakat topu çok farklıdır yarı tenis yarı pinpon oyununa benzetilen badminton oyununun aslı milattan önce beşinci yüzyıla kadar dayanır. badminton oyununun temel amacı topu karşı filede yere vurmaktır. teke tek oynanabildiği gibi ikiye iki de oynanabilir. birsürü kuralı bulunun oyunun oynaması aslında çok kolaydır. puanı sadece servis kullanan taraf alabilir. kimin başlayacağı yazı tura ile belirlenir. her set on beş puan toplayınca biter ve on beş puanı toplayan taraf kazanır. tenisten farklı olarak servisi kullanırken iki ayağında yere basması gerekir

0

bir gün spor salonuna gittiğimde orada badminton turnuvası düzenleniyordu daha once bu spor hakkında bilgim yoktu yapmış olduğum gözlemlerde iki kişilik takımlar halinde oynanıyordu oynadıklari toplamda dört adet raket vardı kullandıkları top sanırım kaz tüyündendi topu karşı tarafın saha sınırları içerisine atan takıma puan yazılıyor oyun alanı sınırları dışarısına atan takımında puanı sabit kalıp rakip takıma puan yazılıyordu.

0

rakip olmak üzere iki kişi seçilir ve sahaya iner başlayacak olan kişi mantarı havaya atar ve elindeki badmington raketi ile mantara vurur mantarın fileye değmemesi ve yere düşmemesi gerekmektedir arkadaş ortamında gayet güzel bir oyundur hatta spordur.