1

insanları göç etmeye iten birçok sorun var günümüzde ya oturduğunuz yerde geçinemiyorsan orada iş bulamıyorsunuz iş nedeniyle göç edenler var ya da etrafta sizi rahatsız eden kişiler var ve onlarla başa çıkamıyorsunuz bir olay çıkmasın diye insan göç etmek zorunda kalıyor ya da bir kavga sırasında kavga ettiğin zaman karşı taraftan korunmak için yerinden güç edebilirsin yani günümüzde gerçekten o kadar çok kişi var mutlaka her bir insanın da bir nedeni var o nedenden dolayı göç ediyorlar.

1

büyüklüğü ne olursa olsun toplumlar tarihin tüm dönemlerinde çeşitli nedenlerle göç etme ihtiyacı hissettiler. bu göç hareketleri kimi zaman küçük ölçekli kimi zaman da devasa katılımlı kitlesel bir nitelik taşıdı. bireysel ve küçük çaplı göç hareketleri herhangi bir şekilde ciddi boyutta değişime yol açmazken, kütlesel çapta göç ve nüfus hareketi meydana geldiği bölgede siyasi, demografik,ekonomik ve sosyokültürel yapıda ciddi etki yapıp değişime yol açtı.uzun soluklu olarak bu süreci değerlendirmek gerekirse tarihimizde en önemli göç hareketlerinden birisi asya hun devleti'ndeki türklerin bulundukları coğrafyadaki yaşadıkları gerek geçim sorunları, gerek çin baskısı ve gerek kıtlık gibi etkilerden dolayı balamir önderliğinde kitlesel boyutta göç hareketini başlattılar. bu hareket tarihimizde kavimler göçü olarak adlandırılmıştır. ve göçün yaşandığı tüm güzergahlarda ciddi boyutta değişimlere yol açmıştı. örneğin avrupa'nın bugünkü siyasi yapısı oluşup oma imparatorluğu ikiye ayrılmıştı.hatta ilk çağı kapatıp orta çağ'ı başlayacak kadar ,çağ açıp çağ kapatacak kadar güçlü bir etkiye yol açtı.günümüze gelmeden önce yakın tarihimizde rusların kırım'da yapmış olduğu kitlesel baskılar sonucunda bazı çerkez vatandaşlarımız ülkemize gelmişti. ayrıca 1. dünya savaşı sırasında ülkemizde karışıklık ve insan kıyımları yapan silahlı ermeni örgütlerinin etkileri azaltılması için bazı bölgelerde yaşayan ermeni vatandaşlarımız bulundukları bölgelerden başka bölgeye devlet kontrolünde zorunlu olarak taşındırıldı. bu olayda tarihte yaşandığı bölgede ciddi etkilere yol açtı. çünkü tarih boyunca birlik beraberlik içerisinde yaşamış olan bu toplumlarda ırkçı bazı insanların tavırları yüzünden ülkemizde ciddi boyutta türk vatandaşımız canından oldu. günümüze gelecek olursak da komşu ülkemiz olan suriye'de yaşanan iç savaş ve birden fazla silahlı örgütlerin etkisinden dolayı milyonlarca insan yaşamış olduğu yerden göç etmek zorunda kaldı. bu insanları göç etmeye yol açan nedenlerin en başında can korkusu geliyordu. bunun yanında yaşanan savaş fizyolojik ihtiyaçlarını karşılanamaması ve güvenlik riskinin ciddi boyutlara artması sonucunda bölgede yaşayan insanlar komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.gelecek olursak tarih boyunca baktığımızda insanları göç etmeye iten 2 temel faktör vardır.bunlardan ilki ve en temeli insanların yaşamış oldukları bölgelerde fizyolojik ihtiyaçlarından karşılayamaması ve güvenlik konusunda yaşamış oldukları tedirginlikler göç etmeye yol açmıştır. diğer faktör ise insanların yaşamış olduğu yerden ayrılıp yeni yerleri görme isteği 2. temel faktördür.bu faktörün yanına insanların yeni yerler görmeyi isteği ile birlikte yeni yerlerde daha iyi ve ferah bir hayata sahip olmak arzusunu da katabiliriz.

1

yaşadığı yerde iş bulamama, eğtimin geride olması, donanımlı bir üniversitenin olmaması, aile içi problemler, töre olayları, terör olayları, yeterli sağlık koşullarının iyi olmaması vs.