1

2. dünya savaşı sonrasında avrupa'nın ekonomisinin bozulmasın sovyet rusya'nın bölgede komünizm propagandası arttırmasina zemin hazırlamıştı. hatta bu propagandalardan fransa ve italya da etkilendi. bunu gören amerika birleşik devletleri avrupa'nın ekonomisinin düzelmesi için 1945-46 yıllarında 15 milyar dolar yardım yaptı. fakat bu yardım durumu düzeltemedi. çıkarlarının tehlikeye girdiğini gören amerika birleşik devletleri özellikle dışişleri bakanı olan george marshall 1947 yılında yeni bir ekonomik plan açıklamasında bulundu.kendi ismiyle anılan bu plana göre avrupalı devletler her şeyden önce kendi aralarında bir ekonomik işbirliği gitmeli ve oluşacak açıkları amerika kapatmalıydı. bu plan ciddi anlamda karşı lık buldu ve 12 temmuz'da ingiltere,fransa,belçika,italya,portekiz ,irlanda,yunanistan,türkiye,hollanda,lüksemburg,isviçre,izland,avusturya,norveç,danimarka ve isveç'in katılımı ile toplanan 16'lar konferansı abd'ye sunulmak üzere bir ekonomik kalkınma programı hazırladı ve de abd'de bu programa göre dış yardım kanunu çıkardı.bu kanuna göre 16 devleti ilk yıl 6 milyar dolarlık bir ekonomik yardım yapıldı. bu yardımı gören diğer cephenin lideri sovyet rusya ise kendi uydu devletleri için molotof planı'nı uyguladı. aslına bakarsanız amerika'nın sadece kendi çıkarları için ve avrupa'daki hakimiyetini kaybetmemek adına yapmış olduğu bir hamileydi bu ve hamile yerini buldu ve avrupa'da sovyet rusya etkisini ciddi oranda kırdı.ülkemizde bu marşal yardımdan faydalanıyor ülkelerden birtanesidir.

0

marshall planı, ikinci dünya savaşı sonrasında amerika birleşik devletleri'nin ekonomisi bozulup yıpranan ülkeler için yaptığı bir yardım programıdır. marshall planı ile birçok ülkeye para yardımı yapılmıştır. marshall planından türkiye'de yararlanmıştır. türkiye devleti bu plan sayesinde ekonomisini az da olsa düzeltmeye çalışmıştır.

0

ikinci dünya savaşı sonrasında yıkıma uğramış geri kalmış avrupa devletleri ve dünya devletleri için amerikanın yardımda bulunması olayıdır. marshall planı kapsamında ilk başta ülkemize yardım gelmezken sonrasında türkiye'nin başvurusu sonucu ülkemiz plana dahil edilmiştir. yardım kapsamında türkiye'ye hibe krediler, geri ödemeli krediler ve teknik uzaman yardımları almıştır.

0

ikinci dünya savaşı'ndan sonra amerika birleşik devleti'nin vermiş olduğu yardım paketi marshall planı olarak bilinir.bu durumdan on altı ülke faydalanmıştır.sovyetler birliği bu durumun bir tuzak olduğunu düşünerek koniformun oluşmasına sebep olmuştu. yani resmen soğuk savaş başlatmıştır.türkiye plana dahil olmak için bir ekonomik kalkınma planı hazırlamıştı.fakat amerika birleşik devleti tarafından kabul edilmedi.türkiye'nin döviz durumu o zamanlar diğer katılan 15 ülkeye göre daha iyiydi.bu sebepten avrupa ülkelerine hammadde ihraç etme görevi verilmişi.başlarda plana dahil edilmeyen türkiye sonraları askeri gücüde göz önüne alınarak plana dahil edilmiştir.

0

marshall planı, ii. dünya savaşı sonrasında 1947 de önerilen ve 1948-1951 yılları arası yürürlüğr konmuş olup abd kaynaklı bir ekonomik yardım paketidir. 16 ülke bu plan uyarınca abd den ekonomik yardım almıştır. ilk başta türkiye'ye bu ekonomik yardım verilmek istenmemiş, fakat abd türkiyenin askeri gücü ve iç düzeni bakımından önemini anlamış, avrupa iktisadi iş birliği antlaşması imzalanmadan bu planın içine dahil etmiştir.

0

türkiye'ye bu yardım sonucunda yardım gelmiştir. abd'nin yaptığı bu yardımla uydu devletlerin sovyet rusya'ya karşı güçlenmesi amaçlanmıştır.