0

abd nin soğuk savaş döneminde komünistlerin tarafına geçmemeleri için yapılan askeri ve maddi yardımdır.

0

marshall planı; i. dünya savaşı sonrasında george marshall tarafından 1947 yılında önerilen abd kaynaklı, antikomünist hedefleri olan bir ekonomik yardım paketidir. 16 ülke, bu plan sayesinde abd'den ekonomik kalkınma yardımı almış bulunmakta. avusturya, belçika ve lüksemburg, danimarka, fransa, almanya, yunanistan, izlanda, irlanda, italya ve trieste, hollanda, norveç, portekiz, isveç, isviçre, türkiye, birleşik krallık bu yardımdan faydalanan ülkeler olmuştur.

1

abd dışişleri bakanı olan george marshall, ikinci dünya savaşı sonrasında zarar gören ülkelerin yeniden yapılanmaları için bir fikir ortaya atmıştır. ülkelere göre belli ödeneklerle bu yardımlar yapılacaktır. en büyük payı alan avusturya olsa da, türkiye'de almıştır. toplamda 16 ülke almıştır. merkez sağ partilerin medeniyet uğruna emperyalizm ile sarmaş dolaş oldukları bir plandır.. bu plan ile ülkemize o günlerde yollanan süt tozları hafızalardadır eminim. amerikanın verdiği paralarla amerikan ürünleri alındı..

0

savaş sonrası avrupa ülkelerine amerikanın yaptığı ekonomik yardım amaçlı plandır. o dönemde bu plandan 16 ülke faydalanmış. marshall planı tabiiki antikomünist bir hareketti ve bununla beraber aslında soğuk savaşın temelleri atıldı. sovyetler, çekler, polonya ve finlandiya hariç bütün avrupa ülkeleri yararlanmıştır. avrupa birliği tarihi dersi sağolsun... ilk aklıma gelenler böyle.

0

abd'nin komunizmle mucadele icin turkiye yunanistan bazi avrupa ve ortadogu devletlerine yaptigi yardim